ЈАЧАЊЕ ЗАШТИТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА, КРОЗ СЛУЖБЕНУ УПОТРЕБУ ЊИХОВОГ ЈЕЗИКА

 

У Великој сали зграде Жупаније у Сомбору јуче, 11. марта 2019. године је одржан округли сто на тему „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе“ у оквиру пројекта „Јачање заштите националних мањина у Србији“. Догађај су организовали Град Сомбор и Савет Европе у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Секретаријатом за законодавство и Заштитником грађана.

Циљ догађаја је представљање правног оквира којим се регулишу права националних мањина, посебно у погледу службене употребе мањинских језика на локалном нивоу. Скуп је окупио представнике Градске управе, савета за међунационалне односе, националних савета националних мањина и невладиног сектора.

 - Свима нама је познато да је град Сомбор један мултинационални и мултикултурални град. У њему живи преко двадесет националности и то је једно од највећих богатстава нашег града. У том смислу, до сада смо се трудили да права националних заједница на територији нашег града буду на одговарајући начин препозната, али и на одговарајући начин остваривана кроз различите мере, како локалне политике, тако и кроз поштовање одговарајућих прописа и регулатива, рекла је градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић. Она је додала да се према Статуту града Сомбора у службеној употреби налазе српски језик и ћирилично писмо, латинично писмо, мађарски језик и писмо, и на територији насељених места Бачки Моноштор, Бачки Брег и Светозар Милетић хрватски језик и писмо.

- Како се то ради у Сомбору је нешто што желимо да заиста постане свакодневни живот у читавој Србији, да однос етничког порекла и учествовање у политичком животу не буде супротстављен, већ да буде једна хармонија која ће чинити не само квалитетнији живот сваком појединцу, већ ће унапредити и економску ситуацију у целој земљи, рекао је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак.

Шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер је изјавио да постоје захтеви које Србија мора да испуни на путу ка придруживању Европској унији, а да је један од њих и конвенција о правима националних мањина, те да је један од златних стандарда у Европи усклађивање права индивидуалних група са већинском групом.

Окупљени су имали прилику да присуствују дискусији са консултантом Савета Европе Владимиром Ђурићем, помоћницом министра Министарства државне управе и локалне самоуправе Иваном Антић, помоћником директора Републичког секретаријата за законодавство Дарком Радојичићем, саветницом у Стручној служби Заштитника грађана Драганом Вујков и шефом Одсека за локални економски развој и подршку улагањима Градске управе града Сомбора Михаелом Плацем.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је овом приликом одржала састанак са шефом канцеларије Савета Европе у Београду Тобиасом Флесенкемпером, на којем се разговарало о даљој сарадњи Савета Европе и града Сомбора, а потом је Флесенкампер имао прилику да види неке од знаменитости града у пратњи градоначелнице.

    Ко је на мрежи: 103 гостију и нема пријављених чланова