ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ВАСКРС

Православни верници славе Васкрсење Исуса Христа, хришћански празник над празницима који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. Васкршњим јутрењем које је у Храму Светог Георгија у Сомбору служио Архијерејски намесник Сомборски, Саво Николић почела је прослава Васкрса. Света Литургија у сомборском Саборном храму биће служена у 9 сати, док ће у 18 часова бити служено празнично вечерње. Комплетан распоред богослужења у сомборским храмовима о Васкрсу 2018. године можете погледати ОВДЕ.

За Васкрс се прва молитва служи пред затвореним вратима храмова, која се отварају тачно у поноћ, када се први пут после Великог петка и Велике суботе, у знак радости васкрсења оглашавају црквена звона. Уз празничну литургију, у свим храмовима Српске православне цркве данас се чита и посланица патријарха Иринеја. Православни хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени још Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак. Јутрење у Сомборској Великој цркви сутра, на Васкршњи понедељак почиње од 8,30 часова, а у наставку, од 9 сати биће служена Света Литургија, док ће од 18 часова бити служено вечерње. У СПЦ, верници се током Васкрса поздрављају традиционалним поздравом - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Свештенство Српске православне цркве у Сомбору упутило је је Васкршњу честитку својим суграђанима:

Драга браћо и сестре,

Најтајанственије питање које поставља сваки човек, а које је још пре неколико хиљада година поставио Праведни Јов, гласи: „Кад умре човек, хоће ли оживети?”. Пред овим вечним питањем и највећи умови светасагињу главе и ћуте. А ми Хришћани знамо смисао нашег живота, и имамо нашу наду – а наша нада је у Васкрслом Господу. „Ја сам васкрсење и живот; који верује у Мене, ако и умре, живеће“ – рекао је Спаситељ света. Негде је записано да човек почиње да умире истог дана када се и роди. Али почиње да истога дана васкрсава за живот вечни када прима Христа као свога Спаситеља и Господа, то јест, када почне живети животом по Христу.Својим славним Васкрсењем Спаситељ је открио и  непоклебивост и животворност Своје Свете Цркве на земљи, у којој живи и дела Дух Свети. Она је живи организам Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, Који се лично јавља у Светој Литургији кроз Свету тајну Причешћа, јер Црквом управља и руководи Дух Свети, а не дух овога света.

Шта за нас који живимо две хиљаде годинâ после Васкрсења Христовог представља Васкрсење Христово? Да ли само успомену или сећање? Да ли само обичајно слављење или нешто много више и дубље? Благодат Васкрсења Христова је неисцрпни извор спасења човека и света у сваком времену и простору. То је апсолутна и потпуна промена човека и света коју Богочовек Христос својим Доласком и Васкрсењем донесе. Дакле, исту и једнаку снагу и моћ има Васкрсење Христово и за његове савременике и за нас који га после двадесетједног векa славимо.

Дан Васкрсења није, како би понеки хтели и желели, само духовни или песнички доживљај већ, пре свега и изнад свега, историјски догађај који је изменио историју света. Дан Васкрсења испуњен је божанском светлошћу - светлошћу којом нас Сaм Васкрсли Господ просвећује. Да би неко могао истински славити Васкрсење Христово као свој искуствени доживљај, мора претходно да се просвети светлошћу Христовом. Имајући пред очима ову димензију празника Васкрсења Христова, оставимо данас све бриге овога света и, заједно са небеским анђелима и хоровима светих, доживимо нову стварност божанског живота у Христу Исусу, певајмо и величајмо Узрочника нашега спасења!

И поред свих страдања кроз која је током векова Црква Христова прошла, а и данас пролази, хришћани остају „светлост свету", једнако као што је и Он Сaм био једина Светлост света у тами која покри Јерусалим на Велики Петак. Као што се у оно време против Христа Спаситеља заверио читав Синедрион јудејски (првосвештеници и народне старешине) и завео многе у народу против Христа, тако се и у наше време „нови Синедрион" бори против Христа и Цркве Његове, бори се против Добра у овом свету. Али ми не смемо због неправде клонути, не смемо се уплашити, већ сав живот свој Христу Богу предајмо! Христос греха не учини, нити се нађе превара на устима Његовим, па ипак би осуђен и разапет. Али зато и славно васкрсе!

Молимо се Васкрслом Господу да Његово Васкрсење доживимо као своје сопствено васкрсење и избављење од духовних и моралних болести и искушења сваке врсте!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!

У име Српске православне
Црквене Општине сомборске
протонамесник Брана Влајковић

Честитку Православним верницима упутила је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић:

УВАЖЕНО СВЕШТЕНСТВО, ПОШТОВАНИ ВЕРНИЦИ,

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК КОЈИ НАС ПОДСЕЋА НА ЖРТВУ КОЈА ЈЕ ПРИНЕТА ЗАРАД НАШЕ БУДУЋНОСТИ И ВЕРЕ У ВЕЧНИ ЖИВОТ.

ПОШТУЈУЋИ ЗНАЧЕЊЕ УСКРСА ЖЕЛИМ ДА ВАМ ДОМОВИ ТОКОМ ПРАЗНИЧНИХ ДАНА БУДУ ИСПУЊЕНИ СРЕЋОМ, БЛАГОСТАЊЕМ, ЉУБАВЉУ И ПОШТОВАЊЕМ ПРЕМА БЛИЖЊИМА И ЉУДИМА УОПШТЕ.

ПОШТОВАНИ СУГРАЂАНИ, УСКРС ЈЕ И ПРАЗНИК НАДЕ И ВЕРЕ У БОЉУ БУДУЋНОСТ. СТОГА ВЕРУЈЕМ ДА ИМАМО СНАГЕ И ВЕРЕ ДА ЗАЈЕДНО СТВОРИМО  ОКРУЖЕЊЕ  КОЈЕ ЋЕ БИТИ ЗА ДОБРОБИТ И РАДОСТ СВИХ КОЈИ ЖИВЕ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА.

СВИМ СУГРАЋАНИМА КОЈИ УСКРС СЛАВЕ ПО ЈУЛИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ ОД СРЦА ЧЕСТИТАМ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

    Сродни чланци

    Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова