БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА ПРОТОНАМЕСНИКА БРАНЕ ВЛАЈКОВИЋА, У ИМЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ СОМБОР

Православним верницима који поштују јулијански календар, Божићну честитку је упутио Протонамесник Брана Влајковић. Честитку преносимо у целости:

Велики отац Цркве, свети Јован Златоусти, говорећи о празнику Божића, каже: „Поштујте, браћо, дане празничне, понајвише дан Рођења Христовог; јер ко Рођење Христово назове мајком свих празника, тај неће погрешити…” Из празника рођења Христовог извиру сви празници, као реке из извора. По Светом Златоусту, рођење Христово је поновно стварање света, а оваплоћење Бога Логоса је камен-темељац свега. Христос се уистину рађа у телу и постаје Један од нас. Сунце Правде Које се рађа и Својим присуством претвара хладне зимске дане у топло пролеће.

У  протекле три недеље везујемо се и дрешимо даровима љубави. Везујемо  своје земаљске оце, мајке и децу, дајемо и примамо  дарове, радујући се истовремено великом дару и благослову који нам доноси Христово Рођење - да се и сами можемо назвати децом Божијом. Но, дарови Оца небескога су многи, они нам се дарују непрестано и само од нас зависи хоћемо ли допустити Његовој благодати да нас учини достојнима њих. Јер та је благодат незастарива, увек нова и свежа, пребогата дарова и благослова који се попут бујице изливају на оне који је траже. Међутим, морамо бити свесни тога да смо ми онај највреднији, једини бесцени Дар већ добили. Тај Дар Оца Небескога нама, Његовој земаљској деци, јесте Сами Христос, Јединородни Син Његов. Дарујући нам Њега, даровао нам је у Њему и све остало што нам је потребно. Зато је Христово Рођење испуњење свих наших жеља и надања.

Слично тројици мудраца са Истока, који су дошли да се поклоне Богодетету Исусу Христу, и ми смо сви позвани да му се поклонимо, и да принесемо дарове новорођеном цару небеском (ср. Мт 2,2).
А какве дарове Богомладенац Христос од нас тражи?
Зар није све оно што смо од Бога по добру ове године учинили наш највећи дар Богомладенцу?
Ако смо гладног нахранили, жедног напојили, болесног посетили, зар тиме нисмо дар Богу принели?
Ако смо животом својим Бога прослављали, живећи свето и богоугодно, зар тиме нисмо злато врлине Богомладенцу принели?
Ако смо долазили у цркву на службе, зар тиме нисмо богоугодну жртву принели?
Ако смо страдање браће своје у невољама видели, и својим делом их утешили, зар тиме нисмо Самоме Христу добро учинили?
Ето, Богомладенац Христос за Своју безграничну љубав од нас људи такве дарове очекује. Зато је Божић и празник пред којим проверавамо своју веру и све оно што смо, као створења Божија и као синови и кћери Божије, дужни да чинимо, како је често говорио наш блаженопочивши патријарх Павле.
Божић нас све и свагда позива да живимо у братољубљу и богољубљу и јеванђелској скромности, живећи од дела руку својих, држећи се новозаветног учења: да никада не чинимо другима оно што не желимо да нама други чине (ср. Дап 15,29).

Честитајући Вам овај најрадоснији празник, желимо Вам свако добро од новорођеног Богомладенца Христа, дугога живота и доброга здравља уз радосни поздрав

ХРИСТОС СЕ РОДИ!!!

Протонамесник Брана Влајковић

 

    Ко је на мрежи: 125 гостију и нема пријављених чланова