БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА ПРОТОЈЕРЕЈА СРЂАНА ПЕРИЋА, У ИМЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ СОМБОР

Православним верницима који поштују јулијански календар, Божићну честитку је упутио протојереј Срђан Перић, парох светојованске цркве у Сомбору. Честитку преносимо у целости:

Мир Божији - Хрисотос се Роди!
Ваистину се роди!

Драга браћо и сестре у Христу и сви људи добре воље, ево нас и ове године пред празником Божића, празником безмерне љубави Божије, највеће радости целој Творевини јер се рађа Син Божији као човек, као један од нас.

Шта нам је то, драга браћо, шта нам је најважније имати на уму, у срцу и души на данашњи дан кад славимо Онога по чијем смо образу створени? Најважније је да имамо у срцу љубав, љубав и радост за Христа Богомладенца и за сву браћу своју, за све људе света јер Бог долази међу нас да нам донесе мир и љубав, да покаже да смо сви Његови.

А да ли ми одговарамо на ту безмерну љубав према човеку, због које је ушао у историју и постао један од нас, само зато што Му је стало до нас више него нама самима до себе?
Не, не одговарамо јер имамо немир, имамо страхове, наша савест нас подсећа да носимо неокајане грехе. Највећи грех данас, драго браћо и сестре, јесте одсуство радости.

Уместо да се радујемо певајући “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.” (ЛК. 2.14) , ми смо подозриви, завидни и самољубиви. Данас нам је породица угрожена више него икад, баш због одсуства радости. Угрожена је од нас самих, њених чланова, јер немамо Христову љубав у свом срцу. Чланови породице не комуницирају међусобно због своje самовољe, шкртости и егоизма које нам је испунило срца. Како онда да не буде ратова између народа и држава?

Бог нас позива „да сви једно буду“, а то је могуће само ако у другом човеку видимо једнако вредну особу. Не може човек да живи без другог човека, односно може, али то је онда пакао већ сада на земљи. Данас када Пресвета Богородица рађа превечнога Бога у свету, такође влада невиђени егоизам који се огледа и у страшним пороцима које поробљавају свет: наркоманија, алкохолизам, невиђени разврат, лењост, гнев, мржња, завист, среброљубље незаситно, гордост, чедоморство, једном речју безосећајност. То све рађа још већу тугу, празнину, депресију од које се жели побећи. Али браћо небојмо се, уместо овоземљаских брига и страха, боримо се да победимо сваку своју страст јер линија добра и зла не пролази кроз границе држава, народа, религија, већ тачно кроз срце свакога од нас. Ту се води битка за и против Христа.

Познаћете истину и истина ће вас ослободити...“Свако ко чини грех, роб је греху.“ (Јн 8, 32.34).
Ратујмо против страсти и греха и небојмо се: Бог је увек са нама – Емануил- и он је тај Мир, неизрецив Мир Царства небескога који је заснован на несхватљивој љубави Оца небеснога „Који тако заволе свет да и Свога Сина јединороднога дао да нико не погине ко верује у Њега, него да свако има живот вечни.“ (Јн 3,16).

Радујући се пред рођењем Богомладенца Христа, веселимо се и певајмо „Мир Божији - Христос се роди! Ваистину се роди!“.

Ваши молитвеници пред Богом: у име свештеника Српске православне црквене општине сомборске, протојереј Срђан Перић, парох светојованске цркве у Сомбору.

Божићну посланицу Српске Православне Цркве коју је упутио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј може погледати ОВДЕ.

Ко је на мрежи: 94 гостију и нема пријављених чланова