СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ВЕРНИЦИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ БАДЊИ ДАН

 

Православни верници обележавају данас Бадњи дан и Бадње вече на литургијама у храмовима Српске православне цркве и традиционалним породичним окупљањем за посном трпезом, пред Божић, хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. У Храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, Јутрење и Царски часови на Бадњи дан почињу у 8 сати, а у наставку, од 10 сати ће бити служена Света Литургија. Традиционално паљење Бадњака заказано за 15:30 часова, на платоу испред храма светог великомученика Георгија у Сомбору, а Јутрење на Божић у сомборском Саборном храму почиње у поноћ, док ће Литургија на дан Христовог грођења у Храму Светог Георгија почети у 9 сати. Литургија на Бадњи дан у Манастиру Светог архиђакона и првомученика Стефана у Сомбору биће служена од 10 сати, док ће у поноћ у сомборском Манастиру почети Божићно Јутрење, а у наставку Јутрења ће бити Служена Божићна Света Литургија. У цркви Рођења светог Јована претече (мала црква) у Сомбору, на Бадњи дан ће од 8 сати почети Јутрење а у наставку ће бити служени Црски часови и Литургија светог Василија Великог, док ће у поноћ почети Јутрење. На божић, Литургија у цркви Рођења светог Јована претече почиње у 9 сати. Празнично Вечерње на Божић, у свим сомборским Храмовима биће служено од 17 сати.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима "Христос се роди", а отпоздрављају са "Ваистину се роди".

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га много народних обичаја, попут ломљења погаче.

Како је објаснила етнолог Снежана Ашанин, Срби Божић обележавају од памтивека додавши да се Бадњаком, односно божићним дрветом у кућу уноси срећа, здравље и напредак.

Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе, подсетила је она, јер је то обичај још из предхришћанског периода и зато што се на тај начин, како каже, приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

"На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Као жртва се најчешће приноси прасе, које представља награду укућанима за четрдесетодневни пост", каже Ашанинова.

Она је навела и да обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, а обележавају га и Копти.

    Ко је на мрежи: 80 гостију и нема пријављених чланова