ВРБИЦА У СОМБОРУ - ВЕНЧИЋИ, ЗВОНЧИЋИ И НАСМЕЈАНА ДЕЦА У ЛИТИЈИ

Према древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Светог Великомученика Георгија освештане су гранчице врбе.

Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја IV века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење Јерусалимске цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом на Цвети на јутрењу, деле се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

Свечана литија је као и претходне године прошла центром Сомбора, од храма Светог Георгија и кретала се Главном улицом до фонтане, где је скренула лево на Венац Степе Степановића. Након тога ишло се Венцом Живојина Мишића до кружног тока, где је литија скренула на Венац Радомира Путника, а потом се Главном улицом вратила у Храм Светог Георгија, где је од 18 сати служено Вечерње. Литују је предводило сомборско свештенство, а у поворци коју су чинили Сомборци свих узраста били су и војници Првог центра за обуку из Сомбора, као и чланови КУД "Раванград" и ГКУД-а "Сомбор" у традиционалним народним ношњама. Ни киша која је падала пред сам полазак Литије није спречила наше суграђане да учествују у прослави овог великог пазника, па је нколико стотина младих и старијих Сомбораца са гранчицама врбе у рукама и звончићима око врата прошетало градским језгром. Комплетан распоред богослужења у сомборским храмовима о Васкрсу 2018. године можете погледати ОВДЕ.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

    Ко је на мрежи: 143 гостију и нема пријављених чланова