И ОВЕ ГОДИНЕ У СОМБОРУ "СВЕТОЂУРЂЕВСКИ ДАНИ"

Српска православна црквена општина Сомбор, од 03. до 13. маја 2018. године, организује "Светођурђевске дане". Свечано отварање манифестације биће уприличено у четвртак, 03. маја од 19 сати у великој сали Градске куће, а дан касније на истом месту и у исто време ће бити одржана мултимедијална видео презентација и пројекција кратког филма "Долина краљева - епоха Немањића", публицисте и дизајнера Душана Тодоровића. О теми "Светородни Немањићи" ће говорити Јања Тодоровић, професор, књижевник и православни публициста из Београда.

У суботу, 05. маја у великој сали Градске куће историчар проф. др Милош Ковић ће одржати предавање на тему "Ослобођење и уједињење 1918.", а на празник Ђурђевдан, 06. маја, у храму Светог Георгија од 9 сати биће служена Света Литургија.

У понедељак, 07. маја "Светођурђевски дани" ће бити посвећени деци, па ће од 12 сати у Градској кући бити уприличен програм под називом "Деца су украс света", у оквиру којег ће сомборски малишани имати прилику да се друже са песником Љубивојем Ршумовићем. Дан касније, 08. маја од 19 сати у великој сали Градске куће биће одржано предавање на тему "Родитељи Школа и деца", а о теми ће говорити проф. др Светомир Бојанић.

Вече етно музике на којем ће наступити певачке групе ГКУД-а "Раванград" и ГКУД-а "Сомбор", мешовита певачка група и инструментални састав КУД "Вук Караџић" Чонопља и ученици етномузиколошког смера Музичке школе "Петар Коњовић" Сомбор, биће одржано 09. маја од 19 сати. На репертоару ће бити вокалне и инструменталне изворне песме Српског културног наслеђа.

У четвртак, 10. маја од 19 сати у Градској кући ће бити изведен драмски приказ ученика и студената под називом "Присаједињење", док ће 11. маја у истом термину предавање на тему "Библија у Српској књижевности" одржати доц. др Владан Таталовић.

Трибина посвећена присаједињењу Војводине Србији, на којој ће говорити проф. др Саша Марковић и Борислава Ристивојевић ће бити одржана 12. маја у Градској кући. Последњег дана овогодишње манифестације "Светођурђевски дани", у холу Црквене општине Сомбор ће бити отворена изложба "Сомбор у присаједињењу Војводине Србији".

    Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова