709 ПРВАКА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА СОМБОРА КРЕНУЛО У ШКОЛУ

Да ли је школа згодна као у песми Љубивоја Ршумовића, провериће 709 деце уписаних у основне школе на територији града Сомбора, у школској 2016/17. години. Градске основне школе примиће 425,  а сеоске 284 деце. Наставу на српском наставном језику похађаће 677 деце, а на мађарском 32 првака.

Полазак у школу деци је честитала и градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић, која је књигу „Прварица“ и саобраћајни пакет уручила првацима у ОШ „Братство-јединство“ у Сомбору, првацима у школи „Бранко Радичевић“ у Стапару и деци у ОШ „Петефи Шандор“ у Дорослову. Градоначелница  Голубовић пожелела је деци да им школски дани буду испуњени радошћу и смехом, те да вредно и марљиво уче.

-Школе се  немојте плашити, уживајте у њој. И добре и лоше оцене су за ђаке, али оне најбоље су увек најпожељније. Да то буде тако помоћи ће вам учитељица која вам је најбољи пријатељ – казала је првацима градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Подели прварица присуствовали су Сташа Ковачевић, официр  Одељења саобраћајне полиције ПУ Сомбор и начелник Одељења за образовање Горан Тодорић.

 „Прварице“ и саобраћајни пакети уручени су свим ученицима првих разреда основних школа на територији града, као и ученицима првог разреда  ШОСО „Вук Караџић“ у Сомбору.

Школе су шаролике када је у питању број уписане деце, највише деце у граду уписано је у ОШ „Иво Лола Рибар“ и то 106 првака, потом са 97 првака следе ОШ „Аврам Мразовић“ и „Никола Вукићевић“, док ће наставу у ОШ „Доситеј Обрадовић“ пратити 84 првака. Школа „Братство јединство“ је  примила 41 првака.

Од сеоских основних школа по броју деце на првом месту је ОШ „Никола Тесла“ у Кљајићеву са 42, а следе ОШ „Братство-јединство“ у Бездану са 40 деце,  од којих ће десет наставу похађати на мађарском наставном језику. Школа у Бачком Моноштору биће богатија за 31, а ОШ „Бранко Радичевић“ у Стапару за 29 првака.

У осталим сеоским школама број првака је следећи: ОШ „Мирослав Антић“ Чонопља – 27 првака, ОШ „Иван Горан Ковачић“  у Станишићу 24, ОШ „Братство-јединство“ у  Светозару Милетићу 25 првака, од којић ће наставу на српском језику похађати 15, а на мађарском 10 деце. У Дорослову  ОШ „Петефи Шандор“ примила је 16 првака, од којих ће наставу на српском језику похађати 11, а на мађарском петоро деце.

ОШ „Киш Ференц“ у Телечки уписала је 12  првака и то петоро за наставу на српском, а седморо на мађарском наставном језику. Једанаест првака кренуло је у ОШ „Петар Кочић“ у Риђици, а десет у ОШ „Моша Пијаде“  у Бачком Брегу. Осам првака има школа „Алекса Шантић“ у А. Шантићу, а шест  ОШ „Огњен Прица“ у Колуту и четири првака ОШ „Лаза Костић“ у Гакову.

    Ко је на мрежи: 107 гостију и нема пријављених чланова