НА ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

На сомборском Педагошком факултету одржана је и ове године традиционална светосавска свечаност, коју су приредили студенти и наставници једине сомборске високошколске установе. Учеснике и госте Светосавске академије, одржане у Амфитетару Педагошког факултета, поздравио је декан Факултета проф. др Жељко Вучковић, нагласивши да смо ушли у годину када ова најстарија просветна установа за образовање учитеља у Срба обележава 200 година од пресељења некадашње Српске Препарандије, чију просветну традицију Факултет баштини, из Сентандреје у Сомбор.

Овогодишњу светосавску беседу изрекла је проф. др Сања Елез. У својој беседи Сања Елез је, осим осталог, рекла да „већ 238 година траје учитељски пут у Сомбору,  надахнут светосавским живим палимпсетом у списатељском раду наставника и ученика сомборске Норме и Препарандије, искром и утиснутим кодом, снагом коју му дају мошти српских владара и светитеља, које донесоше далеко на север,  да би се то прегнуће светосавски оваплотило у 200-годишњици Сомборске Препарандије, која утемељује просвету као просвешченије, као светост и светитељство, образовање као поновно васпостављање изгубљеног образа Божијег у човеку и васпитање као васцело храњење читавог човековог бића, како тела тако и душе на путу саборности, сабирања свих вредности, хармонији сфера у богочовеку, христоименом и христоликом бићу као идеалу човечије савршености правде, истине и слободе“.

У уметничком делу Светосавске академије студенти Педагошког факултета Тајана Чубрић, Ивана Клаћ, Милош Миланков говорили су одломке из дела Св. Саве и рецитовали су песме о Св. Сави књижевника Љубомира Симовића. Музички програм извели су хор и оркестар Педагошког факултета, којима је дириговала доц. др Биљана Јеремић. Том приликом изведене су композиције Корнелија Станковића, Симе Поповића и Вацлава Хорејшека, Миодрага Говедарице, Милована Мишкова и Мирослава Алексића. Солисткиња Миона Илић, уз клавирску пратњу Марине Милошевић, извела је композицију „Пред иконом Св. Саве“ Ј. Ј. Змаја, у аранжману Љубомира Милановића. Овогодишњу Светосавску академију на Педагошком факултету у Сомбору сценски је уобличио доц. др Миливоје Млађеновић.

Са светсоасвком свечаности упоредо је, у холу Педагошког факултета, приказана и уметничко-историјска изложба „Српске палате у Трсту“ Гордане Гордић. Више фотографија можете погледати ОВДЕ. (М.С.)

 

    Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова