ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СОМБОРА СА ОСИЈЕКОМ И ЗАГРЕБОМ

 

Састанку, који је организован са циљем успостављања сарадње и припреме за заједничко учествовање у предстојећим прекограничним пројектима везаним за заштиту животне средину и унапређење туристичке понуде у заштићеним областима као што је резерват „Горње Подунавље“, присуствовали су, испред града Сомбора: Зоран Милер, члан Градског већа за област пољопривреде, развоја села и заштите животне средине, Михаел Плац, шеф Одсека за локални економски развој, Страхиња Пекез и Саша Велебит из Службе за туризам Градске управе као и Гордана Цветићанин из Одељења за пољопривреду и рурални развој. Састанку су присуствовали и: Драган Ружић, директор Туристичке организације града Сомбора и Дијана Бачко испред Развојне агенције града Сомбора и удружења „Екологица“, Јасмин Садиковић, испред Удруге за заштиту природе и околиша „Зелени Осијек“ из Осијека и Марко Кошак из загребачке „Зелене акције“.

Током састанка предочена су досадашња искуства Осијека у пројектима на којима су учестовала удружења из тог града, а која се, пре свега односе на организовање рада туристичких установа и подизања њихових капацитета кроз сарадњу са градским и државним институцијама, уз финансијску подршку европских ИПА фондова. Као најпозитивнија пракса, предочена је јавно-приватна сарадња.

Према речима Зорана Милера, стручне службе града Сомбора су информисане о јавно-приватном партнерству, а и пракса је показала да јавно власништво и управљање ресурсима није увек најбоље решење.

- Дешава се да када су ствари јавне, оне постају ничије и о њима се мало води рачуна. Најбоље је када неки приватни предузетник пронађе свој комерцијални интерес и настоји да одржи одређене активности и послове, јер то значи његов успех – казао је Милер.

Михаел Плац је, говорећи на основу свог дугогодишњег искуства, рекао да „ није лако ни написати пројекат, закупити локације и купити опрему“.

- Највише проблема се јавља у одрживости пројекта. Градске институције имају интерес, али немају јасан механизам како на прави начин да управљају неким излетиштем или кампом. Управо због тога је потребно потпуно поједноставити процедуре везане за рад и олакшати удружењима и приватним предузетницима вођење послова – рекао је Плац.  

Јасмин Садиковић је домаћинима говорио о свом искуству и раду на програму „Панонски пут мира“, који представља изградњу бициклистичке стазе од Осијека до Сомбора и свих насељених места између ова два града. Садиковић је посебно нагласио потребу мапирања бициклистичких стаза.

- Потребно је прецизно уцртати и мапирати путеве, одморишта, продавнице, односно све  што је неопходно за организацију туристичких програма, по угледу на програме и  места из Европске Уније. Туристи очекују комплетан туристички програм и само квалитетан садржај ће их подстаћи да поново посете наше крајеве – казао је Садиковић.

После састанка, одржаног у згради Жупанија, гости и домаћини су посетили Бачки Моноштор и делове Специјалног резервата природе „Горње подунавље“.

    Ко је на мрежи: 74 гостију и нема пријављених чланова