"ЕНЕРГАНА" НАЈАВИЛА АКТИВИРАЊЕ 20 ХИПОТЕКА - ОСТАЋЕ БЕЗ СТАНОВА ЗБОГ ДУГА ЗА ГРЕЈАЊЕ!

 

Сомборска „Енергана“ најавила је продају станова дужника да би намирила потраживања, која премашују 1,5 милиона евра.

- Градско веће наложило је примену свих законских мера наплате, што подразумева и продају станова највећих дужника. Имамо већ 20 хипотека уписаних за дугове веће од 5.000 евра и улазимо у процедуре продаје тих некретнина ради намирења дуга - каже директор Јован Гајин, директор овог предузећа, након одлуке Градског већа о ажурирању обавезе наплате вишегодишњих дугова грађана и предузећа.

На градски топловод прикључено је око 4.000 станова са око 15.000 житеља и 130 јавних установа и привредних субјеката. Појединци су годинама дуговали по неколико стотина хиљада динара и редовно се грејали џабе, а има случајева који нису решени на суду читаву деценију.

Вишегодишња потраживања „Енергане“ премашују 185 милиона динара, од чега је дуг грађана око 130 милиона. Толики је и вишегодишњи дуг „Енергане“ за гас, због чега је рачун предузећа блокиран још од октобра прошле године.

- Свесни смо да је то веома непопуларна мера, али скрећемо пажњу дужницима да не ризикују због ненамирених рачуна од неколико стотина хиљада динара своје станове, вишеструко веће вредности - опомиње Гајин.

У „Енергани“ су свесни да је 50 милиона дуга из претходних година ненаплативо, али и да преосталих 130 милиона не могу намирити до почетка нове грејне сезоне те очекују помоћ града.

Решење за репрограм дуга "Енергане" с локалним дистрибутером „Сомборгасом“ и добављачем „Србијагасом“, које је преузело Градско веће, још није нађено, али су у овогодишњем буџету планирана средства за његову делимичну отплату. (Блиц)

    Ко је на мрежи: 40 гостију и нема пријављених чланова