"ДОБРА БАШТА" У ОКВИРУ СОМБОРСКЕ СИГУРНЕ КУЋЕ

 

У недељу су засађене прве саднице у "Доброј башти“ која се налази у оквиру сигурне куће у Сомбору.

“Добра башта” је социјално предузеће у настанку, чији ће се профит трајно користити за финансирање нове услуге сомборске сигурне куће – економског оснаживања жена које су преживеле насиље.

Током дана, одржан је и први практични тренинг из органске производње, који је, женама којима је потребно економско оснаживање, држала проф. др Бранка Лазић. Тренинг се одвијао у пластеницима „Добре баште“, који ће у будуће представљати и тренинг центар органске производње у оквиру нове услуге сомборске сигурне куће.

На 200 квадратних метара под два пластеника засађено је 2.000 садница разних сорти зелене салате и 15 кг лука. Поврће је сађено на традиционалан начин, у складу са принципима органске производње, при чему се пазило на комбинацију биљака које штите једна другу. У питању је начин садње који омогућава да се избегне коришћење вештачких средстава.

У предњем дворишту засађено је украсно, лековито и зачинско биље, такође по традиционалним, органским принципима, које ће оплеменити простор и пружити основе за хортитерапију становницама сигурне куће у Сомбору.

У садњи су помагали волонтери - запослени ЦСР-а, Фонда Б92, Покрајинске пољопривредне стручне службе, новосадске фирме ГЕА плант, консултанткиња Александра Владисављевић из предузећа БИЗЗ д.о.о из Београда, као и незаменљиви Милана и Саша Костић из МКМ Зеленила из Новог Сада, који су донирали дизајн отворене баште и помогли да се засади неколико стотина садница лековитог, зачинског и украсног биља.

Поменуте активности представљају део пројекта ОНАснаживање који је започео у децембру 2013. Циљ овог пилот пројекта јесте да се уведе нова услуга економског оснаживања у сомборску а затим и друге сигурне куће и да она постане одржива. Пројекат је резултат партнерства између Фонда Б92, ЦСР Сомбор и Смарт колектива, финансира га агенција Уједињеих нација UNWomen, а надовезује се на континуиране активности Фонда Б92 на изградњи и опремању сигурних кућа.

Захваљујући новој услузи у оквиру сигурне куће, сомборски ЦСР це моћи да учини трајнијом подршку коју тренутно пружа женама које су преживеле насиље, с обзиром да је планирано да социјално предузеће “Добра башта” постане извор континуираних прихода производњом и продајом пластеничког поврћа одгајеном по органским принципима. Овај иновативни модел подржао је Покрајински секретаријат за привреду рад, запошљавање и равноправност полова који га је укључио у Програм за економско оснаживање жена са искуствома насиља у породици и партнерском насиљу, који је усвојен у децембру 2014. године.

Извор:B92

    Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова