ОДЛОЖЕНО РОЧИШТЕ О ПЛАНУ РЕОРГАНИЗАЦИЈЕ ФАБРИКЕ АКУМУЛАТОРА СОМБОР

 

Запослени у фабрици акумулатора "Сомбор", која послује у саставу "Фармаком МБ", хапшењем власника Мирослава Богићевића стрепи за судбину.

Око 500 радника фабрике акумулатора "Сомбор", која послује у саставу "Фармаком МБ", хапшењем власника Мирослава Богићевића стрепи за судбину. Већ два месеца у фабричким халама нема производње, док се пре тога извесно време радило по два-три дана месечно. Питање је тренутка када ће и ко да стави катанац на фабрику, стрепе у ФАС.

- Дугују нам 19 плата, здравствено осигурање немамо шест месеци, а допринос за пензијско осигурање није уплаћен три године - каже Стеван Војкић, заменик председника Самосталног синдиката у фабрици акумулатора. Радници фабрике акумулатора "Сомбор" упутили су отворено писмо премијеру Србије Александру Вучићу у којем траже помоћ за решавање нагомиланих проблема, како би се спречило уништавање предузећа. - Услед несавесног пословања Богићевића и његовог менаџмента, и неоправданог задуживања, ФАС је доведен до руба пропасти, а радници су постали социјални проблем. Фабрика је у блокади од 17. априла 2013. године. Дуговања су довела раднике у велике финансијске и психичке проблеме. Искључују им се струја и вода, а банке прете запленом имовине због неисплаћених кредита - наводи се у писму премијеру Вучићу.

Фабрика акумулатора "Сомбор" је до пре три године запошљавала више од 600 радника.Производила је око 1,5 милиона акумулатора годишње, од којих је више од 80 одсто извозила. Просечна плата запослених је била око 35.000 динара, те је предузеће било покретач привреде у Сомбору. За време бомбардовања НАТО, фабрика је производила акумулаторе за потребе Војске Србије.

Рочиште за одлучивање о предлогу за покретање стечаја и гласање о унапред припремљеном плану реорганизације Фабрике акумулатора Сомбор, које је првобитно било заказано за 31. март, одложено је за 30. април. За привременог стечајног управника именована је Злата Ракић из Сомбора. Фабрика акумулатора Сомбор део је концерна "Фармаком МБ". (Вечерње новости)

    Ко је на мрежи: 120 гостију и нема пријављених чланова