СОМБОРСКИ СТУДЕНТИ ОБЕЛЕЖИЛИ СТОГОДИШЊИЦУ РОЂЕЊА БРАНБКА ЋОПИЋА

 

Студенти четврте године Педагошког факултета у Сомбору достојно су обележили стогодишњицу рођења Бранка Ћопића (1914-1984), једног од најзначајнијих српских и југословенских писаца за децу. Вежбајући културу говора и реторику, сомборски студенти су, две вечери узастопно, 23. и 24. марта, у холу Педагошког факултета, приредили јавно реторско-сценско надигравање „Сребрн лептир, са крилима златним“,

На питак, занимљив, шармантан и духовит начин, са елементима позоришне представе, студенти су говорили прозне текстове и стихове Бранка Ћопића, махом посвећене школи, ђацима и учитељима, односно његовом детињству и ђаковању, провлачећи, истовремено, некадашња и садашња размишљања и судове о Ћопићевом делу. У цео сплет текстова и сценских слика посвећених Ћопићу, вешто су уклопљени хор и оркестар Педагошког факултета, који су, својим музичким прилозима на тему Ћопићевих стихова, додатно оплеменили ово добро замишљено поетско-сценско дешавање. У својеврсном ћопићевском „надигравању“ учествовало је преко 50 сомборских студената, а програм, који је трајао нешто више од једног часа, наишао је на добар одазив и занимање посетилаца, који су, током обе вечери, до последњег места испунили хол сомборског Педагошког факултета.

Сценарио и сценску поставку вечери посвећених стогодишњици рођења Бранка Ћопића начинио је доц. др Миливоје Млађеновић, а хором је дириговала доц. др Биљана Јеремић.     

М. С.

    Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова