“ЗЕЛЕНИЛО” СПРЕМНО ЗА ПРОЛЕЋНО УКРАШАВАЊЕ СОМБОРА

 

“Стакларе” на Расаднику ЈКП “Зеленило” Сомбор ових дана пуне су расада  сезонског цвећа, које ускоро треба да буде засађено у репрезентативним градским цветним лејама. Производња  пролећног расада једногодишњих врста почела је у фебруару, када је набављено семе од чак 21 врсте цвећа, у укупној количини од 50.000 семенки.

Тако ће центар Сомбора ускоро украшавати бројне салвие, петуние, колеуси, целосие, тагетеси, агератуми, антиринуми, импатиенси,драгољуби,вербене,алтернатере, портулаке, мушкатле, бегоније, газаније, лобуларије, птилотуси и разне друге врсте.

Семе је најпре посејано у стерилан, одговарајући супстрат, у контејнере различитих величина. У делу “Стакларе” под називом “Множара” (топлији од осталог дела “Стакларе”), постављени су засејани контејнери. Ту су семена проклијала, а поникле биљке су неговане до појаве првих, правих листића. Са појавом првих листића, биљке су пресељаване у нешто хладније делове “Стакларе”.

Упркос не баш идеалним условима производње у “Стаклари” расад је здрав и у одличној кондицији. Највећи део производње је намењен превасходно за потребе града док се преостале количине износе на тржиште.

    Сродни чланци

    Ко је на мрежи: 116 гостију и нема пријављених чланова