НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ДВЕ ЕЛЕКТРАНЕ НА БИОМАСУ

 

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, као заступник града Сомбора, власници пољопривредних газдинства  -   Владимир Бошковић у Алекси Шантићу, Петар Рончевић у Станишићу и власник словачке фирме „Еnergotex SK“ s.r.o. Јозеф Балко, потписали су  Протокол о сарадњи „са циљем успостављања дугорочне сарадње у области производње енергије из обновљивих извора, „зелене енергије“.

У реализацију Протокола фирма Јозефа Балка, „Енерготекс СК“, ће инвестирати више од 12 милиона евра и то на бази партнерских односа са градом Сомбором, односно насељима Алекса Шантић и Станишић.

Према речима градоначелника Сомбора Тодоровића, протокол је основа за реализацију пројекта којим ће се искористити расположиви потенцијали града Сомбора и пољопривредних газдинстава, са циљем производње електричне енергије из биомасе.

- Производња одрживе енергије у Србији је значајна тема, како за ресорно министарство, тако и за Владу Републике Србије и имамо идеју и намеру да се као Град у овој сарадњи  појавимо као трећи партнер који ће бити гарант да ће инвестиција бити остварена у најскоријем року. Град ће, као неко ко  у име државе даје државно пољопривредно земљиште у закуп, осмислити неколико подстицајних мера за пољопривредне произвођаче, како би био масу која им остане након купљења усева, предали страним партнерима који желе да уложе у изградњу постројења за производњуprva sl електричне енергије. Град је спреман да приликом следећег закључивања уговора о закупу државне земље, пољопривредним произвођачима понуди  одређене субвенције, односно да умањи цену закупа  уз обавезу пољопривредних произвођача да предају био масу оваквим енерганама – казао је градоначелник Тодоровић и додао да га „радује чињеница што ће се ове две инвестиције остварити у нашим селима“.

- То се  уклапа у нашу визију развоја и оснаживања сомборских села. Потписивање овог протокола је добар индикатор за све будуће инвеститоре који се баве овом и сличном облашћу, они ће бити охрабени да дођу у Сомбор који је препознат као позитивна средина за стране инвестиције. Додатни бенефит сарадње биће  осмишљени пројекти које ће град радити са пољопривредним произвођачима и другима који су заинтерсеовани да кроз овај пројекат развијају пољопривредну произвдодњу,  било да је у питању пластеничка производња, производња у стакленицима, коришћење сушара. Неисцрпан је списак за шта се све може користити енергија добијена из одрживих извора. Ова два села биће енергетски ефикасна, а с обзиром да се јављају многи инвеститори из ове области очекујемо и нове пројекте. Задовољан сам што предводим  администрацију која је за кратко време учинила нешто што ће бити видљиво и што ће побољшати живот наших суграђана – казао је градоначелник Саша Тодоровић.  

Власник и генерални менаџер словачке фирме „Еnergotex SK“ s.r.o. Јозеф Балко захвалио се граду Сомбору и  градоначелнику на разумевању и сарадњи и истакао да су припреме за постављање „првог темеља сарадње“ трајале две године.

- Још увек смо на почетку пута који није лак, јер све треба устројити и поставити како би пројекат заживео. На ове две локације инвестираћемо  више од 12 милиона евра у периоду, пролеће-лето 2015. и пролеће-лето 2016. године. Војводина има изузетне потенцијале за производњу биомасе која је потребна за овај пројекат. Капацитет сваке био станице је 1,5 MW, a  очекивана производња је 12.000 мегават сати годишње, за шта је годишње потребно 20.000 тона зелене масе. Ова количина био масе може се произвести на површини од 300 хектара – навео је Балко.

Према речима инвеститора из Словачке, прелиминарни разговори са ЕПС-ом су обављени и испоштована је процедура која је потребна, као и урбанистички захтеви.

- С обзиром да је реч о региону који су рубни, када је електрична мрежа у питању, изградња постројења и производња електричне енергије допринеће стабилности електричне мреже на периферији – казали су представници словачке фирме.

У изградњи постројења биће ангажована домаћа оператива што је додатни бенефит, речено је приликом потписивања протокола.    

Потписивању протокола присуствовао је и Зоран Милер, члан Градског већа за пољопривреду, развој села и заштиту животне средине.

    Ко је на мрежи: 79 гостију и нема пријављених чланова