СВЕ ВЕЋИ БРОЈ СОМБОРАЦА У ЛИТИЈИ НА ВРБИЦУ

 

Врбица -Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. Овај празник са полуваскрсним богослужењем у великом је поштовању код Срба, и многи га славе као своју Крсну славу.

На Врбицу се увек држала литија изван храма, а у литији су учествовали, као и данас, одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се граничице врбе, па се зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба освећују се посебном молитвом и кропљењем освећеном водом на Цвети, на јутрењу, и деле се вернима, који их чувају током године за славском иконом.

Верници из Сомбора су и ове године, предвођени сомборским свештенством: презвитером Савом Николићем, архијерејским намесником сомборским, протонамесницима: Александром Лазићем и Срђаном Перићем; презвитерима: Срђаном Нешићем, Браном Влајковићем, Браниславом Шијачићем и ђаконом Владимиром Марковим походили Литију.

Литија се кретала од Храма Св. великомученика Герогија, главном улицом (Краља Петра I) , преко Венца Степе Степановића,Венца Живојина Мишића,Видовданског трга, Венцем Радомира Путника и улицом Краља Петра I где се вратила у храм у коме је служено вечерње богослужење. У овогодишњој Литији учествовали су и припадници Војске Србије.

    Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова