СОМБОРЦИ НЕГОДУЈУ ЗБОГ ПОКЛОЊЕНОГ КАМИОНА БОГАТИЈЕМ КРАГУЈЕВЦУ

 

Јавно комунално предузеће “Чистоћа” из Сомбора је на кредит купило три нова камиона за одвоз смећа да би један половни поклонила комуналцима у Крагујевцу.

Сомборци, који иначе већ месецима протествују против повећања цена и начина обрачуна изношења смећа, сматрају овај гест непримереним, тврдећи да је реч о лажној солидарности, те да се преко њихове грбаче намирују неки страначки рачуни.

Директор “Чистоће” Никола Пајић, наиме, председник је сомборске организације СПО, а захваљујући подршци ове странке СНС је преузео власт у Крагујевцу, па је ово само наставак те сарадње - тврде у Покрету “Доста је било”.

Они траже преиспитивање одлуке о уступању камиона. У “Чистоћи” пак тврде да није реч о поклону, већ о позајмици и помоћи, а уступање камиона оцењују као висок степен солидарности са колегама у граду са нагомиланим комуналним проблемима.

- Наши комуналци се хвале да су добро пословали и да ће лако да отплаћују кредит за камионе, а грађани с правом питају да ли је било неопходно увећање цене изношења смећа ако могу да поклањају возила. Од тога су направили и велику помпу, а да кориснике и финансијере услуга нико ништа није питао. Истина, то је представљено као солидарна помоћ, али је градоначелник Крагујевца Радомир Николић већ приликом церемоније примопредаје возила поручио да ће добијени камион када им више не буде потребан проследити неком граду где ће бити потребнији.

Откуд право некоме, па макар то био и Радомир Николић, да располаже имовином Сомбораца? - пита Драган Никодијевић.

Његов колега из Покрета Милан Туршек тврди да „Чистоћа“ годишње из градског буџета за одношење смећа социјално угроженим категоријама становништва добија око 10 милиона динара. „Зар не би било много исправније и рационалније да је ‘Чистоћа‘ уместо куповине очигледно једног непотребног камиона ослободила градски буџет тог издатка или да се те паре потроше у неке корисније сврхе?“ - додаје Туршек.

- Возило уступамо на коришћење док се не стекну услови да то предузеће купи ново возило. Ово је гест добре воље, а када Крагујевцу возило више не буде потребно, идеја је да се оно уступи некој другој општини - рекао је Никола Пајић, директор сомборске „Чистоће“ приликом примопредаје камиона марке „волво“ старог осам година.

Некоректно према грађанима

Хаџи Здравко Ковач, који је покренуо иницијативу преиспитивања начина обрачуна, тврди да је потпуно несхватљиво да град са замрлом привредом поклања возило економски вишеструко надмоћнијем Крагујевцу. - Ако је неоправдано подизање цена услуга и непримерен начин обрачуна и наплате, омогућио да делимо камионе, онда је то некоректно према грађанима. Тим пре што се за “Чистоћу” сваке године издваја и додатни новац из градског буџета - тврди Хаџи Ковач. (Блиц)

Сомборски Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”, већ је упознао јавност са, како твреде њихови активисти, праксом несврсисходног трошења средстава у ЈКП "Чистоћа" Сомбор. Саопштења поводом тога можете прочитати ОВДЕ и ОВДЕ.

    Ко је на мрежи: 90 гостију и нема пријављених чланова