СОМБОРУ ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“

 

Град Сомбор је награду „Капетан Миша Анастасијевић“ добио као признање за стваралаштво у области културе. Награда је уручена градоначелнику Сомбора Саши Тодоровићу, у Матици српској у Новом Саду, на свечаности приређеној 7. априла.

Приликом доделе речено је да се признање Сомбору додељује као престоници српске културе.

Према речима градоначелника  Тодоровића,  Сомбору награда  није случајно додељена.

- Још од оснивања прве школе за образовање учитеља у Срба, пре више од два века, Сомбор важи за престоницу културе и просвете северног дела наше земље. Лаза Костић, Вељко Петровић, Милан Коњовић, Ернест Бошњак – само су неки од стваралаца који су живели и радили у овом граду. Традиција неговања културно-историјске баштине наставља се до данашњих дана. Сомборске музичке свечаности, фестивал са вишедеценијском традицијом, окупља најеминентнија имена из земље и света. Позоришни маратон, јединствен по свом концепту у јуну ће се одржати 23. пут, Галерија „Милан Коњовић“ ће ове године представљати Сомбор и Србију у неколико замаља региона и Европе. Све то потврђује да је Сомбор престоница културе.  Градска администрација и ја као градоначелник Сомбора дајемо и даћемо и убудуће безрезервну подршку културном животу града. О томе сведоче два велика пројекта која су у току: адаптација велике сале Културног центра и пројекат „Трг уметности“ који ће Сомбор сврстати у ред најлепших европских престоница културе. Овим пројектом, пет институција културе биће обједињене у једну архитектонску целину и чиниће прави културно-историјски драгуљ овог дела Европе – прокоментарисао је додељивање награде градоначелник Сомбора Саша Тодоровић.

Награда „Капетан Миша Анастасијевић“ додељује се најбољом ствараоцима у привредном и друштвеном животу у Србији, који су својим радом обележили протеклу годину.

Награда се додељује од 2000. године у оквиру пројекта Пут ка врху, ради афирмисања привредног стваралаштва, предузетничке културе и друштвених вредности у Србији.

    Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова