СОМБОРСКИ РОБОТИЧАРИ ЗНАЊЕМ „ПОКОРИЛИ МОСКВУ И РУСИЈУ“

 

Ученици Средње техничке школе у Сомбору, чланови секције роботике и творци роботске шаке, на међународном такмичењу „Архимед“ у Москви, освојили су златну медаљу и пехар у категорији иновације младих. Пријем за ученике и менторе, који је одржан у скупштинској сали зграде Жупанија, приредио је градоначелник Сомбора Саша Тодоровић.

Обраћајући се ученицима-златним роботичарима, али и њиховим родитељима и друговима из школе који су их дочекали у скупштинској сали, градоначелник Тодоровић је казао да „морамо бити поносни на њих и да је ово њихов дан“.

- Моја улога, као градоначелника и професора, била је да подржим своје ученике у њиховом раду који је одавно превазишао оквире града Сомбора. Сви имамо обавезу да, свако у својој моћи, промовишемо добре ствари које се дешавају у нашем граду. Сматрао бих личним неуспехом то да нисмо успели да омогућимо овој деци да оду у Москву. Зато се у своје и у име Градске управе захваљујем свима који су подржали њихов пут – казао је Тодоровић и поновио поруку пред пут у Москву.

- Када су одлазили на пут, рекао сам да су многи завојевачи покушавали да освоје Москву и то им није успело. Ви имате шансу да се упишете у историју и да је освојите својим знањем. Из далеке Москве стигле су нам добре вести, а потом и – наша деца са освојеном најпрестижнијом наградом у категорији младих истраживача и научника. Као додатно признање додељена им је златна плакета у општој категорији. Стога сматрам да могу рећи да је Москва, научна Москва потпуно покорена – рекао је градоначелник Тодоровић.

Градоначелник Тодоровић је навео и „да ће градска администрација, у наредном периоду, радити на томе да се поправе услови у школама, отворе кабинети и лабораторије, како би нека друга група ученика поново освојила прва места на такмичењима у држави и свету“.

Златни роботичари, који су на најбољи могући начин у Москви представили своје знање, таленат, менторе, школу, град Сомбор и Србију су: Нитај Ађанел, Зоран Попић, Милош Стамболија, Стефан Ланчушки, Дарио Шарчевић, Никола Тривић и њихови ментори Маријана Богдановић и Срђан Павић.

Маријана Богдановић, професор у Средњој техничкој школи и ментор победничке екипе се захвалила својим ученицима на преданом раду и донаторима на средствима и времену.

- Много смо радили да бисмо дошли до овог места и свих такмичењима на којима смо учествовали, почевши од „Тесла феста“ па до „Архимеда“. Мислим да је наш успех велики подстрек не само за чланове роботичарске секције, већ и за све остале ученике наше и других школа, јер смо им омогућили да виде како се радом може пуно постићи. – рекла је Богдановић и истакла посебну захвалности граду Сомбору на подршци као и Савезу проналазача Војводине на њиховм стрпљењу и разумевању.

Срђан Павић је исказао своје дивљење и захвалност ученицима „који су постали први на свету, јер су кроз свој свакодневни рад напредовали и показали свима нама како треба радити и стремити ка циљу“.

    Ко је на мрежи: 35 гостију и нема пријављених чланова