ОШ "НИКОЛА ВУКИЋЕВИЋ" ДОБИЛА ЗАХВАЛНИЦУ ОД СВЕТСКОГ ФОНДА ЗА ПРИРОДУ

 

Трећу годину за редом, ОШ ''Никола Вукићевић'' из Сомбора, добија захвалницу од Светског фонда за природу (WWF-World Wild Fund for Nature), за активно учешће у глобалној кампањи ''Сат за нашу планету''.

Из године у годину све већи број ученика одазива се овој еколошкој акцији и све више њих има развијену свест о томе да је на сваком појединцу део одговорности да се очува наша једина планета. Наставнице биологије и географије Јелена Шекуљица, Марија Малбаша и Ена Хорват и ове године су за ученике припремиле разноврсан еколошки програм. Прва активност у оквиру недеље "Промени навике, сачувај планету" била је управо јавна акција и гашење светла, а након тога уследиле су радионица, пројекција филма и снимање кратких едукативних видео материјала које можете погледати  на YouTube каналу под називом ''Промени навике, сачувај планету''  и ''Добре идеје за уштеду енергије''.

У недељи пре глобалне акције ''Сат за нашу планету'',  у периоду од 20. до 28. марта, наставница биологије Ена Хорват, била је учесница међународног  семинара ''Environmental training for eco-trainers'' у Немачкој. Најважнији циљ тренинга био је да едукује и оснажи нове младе еко-тренере као лидере у овој области, обезбеђујући им пректичне алате и методологију коју би применили у свом наставном и тренерском раду, те на тај начин јачали капацитете своје локалне заједнице у области заштите животне средине. У конкуренцији од преко 180 кандидата који су аплицирали за учешће на тренингу, изабрано је 30 младих, између 18 и 35 година, из неколико европских земаља (Немачка, Велика Британија, Шпанија, Латвија, Грузија, Арменија, Румунија, Молдавија, Албанија, Француска, Чешка, Србија) који су показали највећу мотивацију и потенцијал да се путем овог тренинга унапреде и стечено знање примене у пракси, тј. кроз реализацију пројеката у области екологије и заштите животне средине, првенствено у раду са децом и младима. Од септембра се очекује почетак рада еколошке секције у овој школи, са низом едукативних и волонтерских активности које ће имати за циљ како развој еколошке свести, тако и конкретне акције на пољу заштите животне средине.

    Ко је на мрежи: 35 гостију и нема пријављених чланова