ДОДЕЉЕНЕ ЛИТЕРАРНЕ НАГРАДЕ „АВРАМ МРАЗОВИЋ“

 

У среду, 15. априла, на свечаности која је у 17 часова приређена у здању Препарандије Педагошког факултета у Сомбору, по први пут је додељена литерарна награда „Аврам Мразовић“.

Награду, која је понелa име Сомборца који је утемељио традицију образовања српских учитеља, уједно и знаменитог српског просветитеља, књижевника и преводиоца с краја 18. и почетка 19. столећа, додељује сомборски Педагошки факултет за литерарна остварења ученика посвећена образовној тематици. Награде се додељују у три категорије – за ученике нижих и виших разреда основне школе, као и за ученике средњих школа, на целокупној територији српског говорног подручја.

На конкурс је ове године стигло преко 200 ученичких радова из свих крајева Србије, а награде – дипломе и књиге – уручили су председник жирија проф. др Тихомир Петровић и проф. др Жељко Вучковић, продекан Педагошког факултета. Теме награђених радова су биле различите: „Моја учитељица“, „Групни портрет нашег разреда са учитељицом“, „Учитељ на мапи света“, „Образовање је најплеменитија државна економија“ и „Шта нам поручује Малала Јусуфзаи?“

У категорији нижих разреда основне школе трећу награду добила је Сања Милосављевић, ученица II разреда ОШ „Миша Стојковић“ из Гаја, другу награду  добио је Вељко Митровић, ученик IV разреда ОШ „Стефан Немања“ из Ниша, а прву Владе Таловић, ученик IV разреда ОШ „Иво Андрић“ из Прањана.
 
У категорији виших разреда основних школа трећу награду добила је Бега Макић, ученица VI разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Бродарева, другу награду добила је Марија Петронијевић, ученица V разреда ОШ „Свети Сава“ из Баточине, а прву Лука Баровић, ученик V разреда ОШ „Владислав Рибникар“ из Београда.

У категорији ученика средњих школа трећу награду добила је Вања Калезић, ученица II разреда Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ из Новог Сада, другу награду  добио је Душан Јончић, ученик III разреда Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ из Ниша, а прву награду добила је Соња Кнежевић, ученица III разреда Гимназије „Петро Кузмјак“ из Руског Крстура.

Награде „Аврам Мразовић“ биће додељиване сваке године у месецу априлу, након што приспеле радове ученика прегледа и одабере стручни жири, који чине наставници сомборског Педагошког факултета. (М.С.)

    Ко је на мрежи: 87 гостију и нема пријављених чланова