МАРИНИКА ТЕПИЋ: СОМБОРСКИ РОБОТИЧАРИ ПОНОС ЦЕЛЕ ВОЈВОДИНЕ

 

Да се рад и труд увек исплате, још једном су доказали ученици Техничке школе из Сомбора који су на Међународном салону иновација и иновационих технологија “Архимед” у Москви освојили чак два признања, и то пехар за иновацију младих талената и златну плакету у општој конкуренцији. Њихов изум, “роботска шака”, показао се као најинвентивнији од свих изума које су на овом салону представили млади научници из читавог света.

У Покрајинској влади, јуче је ове младе талентоване ђаке Нитаја Ађанела, Зорана Попића, Милоша Стамболију, Стефана Ланчушког, Дариа Шарчевића и Николу Тривића али и њихове менторе Маријану Благојевић и Николу Тривића, примила покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић која је овом приликом још једном истакла да је улагање и помоћ младим људима, како спортистима, тако и младима који се баве науком, историјом, језицима, природним наукама, од пресудног значаја за њихов даљи развој.

- Имати овакву децу у Војводини, треба да је свим грађанкама и грађанима наше покрајине на част. Сомборски средњошколци, али и њихови ментори, још једном су нас уверили да је Војводина прави расадник талената. Покрајински секретаријат за спорт и омладину је на прошлогодишњем конкурсу за реализацију Акционог плана политике за младе у АП Војводине препознао њихов таленат и подржао пројекат роботичке секције за израду и демонстрација софтверског и физичког модела људске шаке и хардвера и софтвера за њено управљање. Данас скоро годину дана касније, срећни смо што смо и ми помогли на путу њиховог успеха.

Такође, када смо видели да школа нема довољно могућности да отпутује у Москву на такмичење, ресорни секретаријат је преко Фонда за таленте одмах помогао са 100 хиљада динара, а они су нас још једном уверили да никада нисмо погрешили када смо улагали у њих.

Преко је потребно да се увек улаже у овакве младе људе, јер су они наша будућност. Надамо се да ово није крај ређања медаља сомборских средњошколаца и да је ово само прва степеница на њиховом путу ка развоју инвенционих технологија, а врата Покрајинског секретаријата ће им увек бити отворена. И то не само њима, него свој војвођанској омладини којој је потребна помоћ за остваривање резултата, јер ипак су они наши најмлађи, а очигледно и најбољи амбасадори како у Европи, тако и у читавом свету.“

Покрајинском секретаријату за спорт и омладину на великој помоћи младим научницима, испред града Сомбора захвалио се и Драган Ненадов, Члан градског већа задужен за омладину и спорт.

„Када сам видео са колико ентузијазма ова деца приступају раду на овом пројекту, био сам фасциниран. Град Сомбор је такође помогао Техничкој школи, али посебну захвалност дугујемо Покрајинском секретаријату за спорт и омладину који непрестано помаже и улаже у наше младе научнике“.

    Ко је на мрежи: 55 гостију и нема пријављених чланова