СОМБОРЦИ ОДЛАЗЕ ИЗ ГРАДА ДА БИ МОГЛИ ДА ЗАСНУЈУ ПОРОДИЦУ

 

Број становника Сомбора се за 12 година смањио за више од 11.000, а нема наговештаја да би се тај тренд ускоро могао зауставити. Прошле године рођено свега 1.030 беба или око 400 мање него пре десет година.

- За младе парове и оне који планирају породицу овде нема перспективе. Супруг и ја смо у потрази за послом отишли из родног града и тек у Новом Саду засновали породицу. Много је наших вршњака отишло „трбухом за крухом“ да би засновало породицу, а још је више оних пред којима је сличан избор. Зато Сомбор умире - каже Јелена Алексијевић Јовичић, која је са бебом дошла да посети породицу у родном граду.

- Само за пелене и храну за тројке треба око 40.000 месечно, колика је супругова плата. Сами смо платили вантелесну оплодњу и имали среће у првом покушају. Колица су хиљаду евра, ја сам незапослена, повраћај ПДВ предвиђен је само за једно дете, а Покрајина нам још није исплатила 12.000 за треће - жали се Ташана Томић, мајка десетомесечних тројки.

Мирослав Вељковић из УГ „Породични покрет за развој Сомбора“ такође сматра да је финансијска сигурност породице један од предуслова, али предлаже и додатне стимулативне мере локалне самоуправе.

- Иницирали смо да се, по узору на неке градове у Србији, оформи градски фонд за вантелесну оплодњу, који би финансијски подржавао и трећи покушај, с обзиром на то да држава стимулише само два - каже Мирослав Вељковић из УГ „Породични покрет за развој Сомбора“.

- Настојаћемо да у буџету обезбедимо додатна средства за формирање овог фонда, али без отварања нових радних места сумњам да ће то зауставити овај тренд - каже др Зоран Парчетић, члан градског већа задужен за здравствену и социјалну заштиту.

Издвајања из буџета

За исплату финансијске помоћи од 10.000 динара месечно незапосленим трудницама и породиљама из градског буџета годишње се издваја 38 милиона динара. Додатних седам милиона обезбеђује се за исплату за додатак за прво дете од 20.000 динара, 10 милиона је намењено за регресирање трошкова деце у вртићу, а 8,5 милиона за бесплатну ужину. (Блиц)

    Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова