БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ БРУЦОША У СОМБОРУ

 

Педагошки факултет у Сомбору, који је непосредни настављач и баштиник два века дуге образовне традиције некадашње прве Српске учитељске школе (Препарандије), уједно и једини факултет за образовање учитеља на српском језику на Универзитету у Новом Саду, одлуком својих управних тела ослободио је плаћања школарине све будуће студенте, који ће школске 2015/16. године уписати прву годину основних академских студија на овом Факултету. Ова одлука донета је због тешке финансијске ситуације у нашој земљи, у жељи да сви студенти добију шансу за квалитетним образовањем. То је саопштено на данашњој конференцији за штампу, коју су, у историјском здању сомборске Препарандије, одржали продекани овог Факултета проф. др Жељко Вуковић, проф. др Наташа Бранковић, проф. др Данијела Петровић, доц. др Миа Марић и Наташа Гојковић.

Сомборски Педагошки факултет први је државни факултет који је у потпуности ослободио школарине будуће бруцоше, а у наредној школској години овај факултет може да упише 235 студената на четири смера (учитељи, васпитачи, дизајнери медија у образовању и библиотекари-информатичари), од којих је 112 предвиђено да буду на буџету, а 123 студента требало је да буду самофинансирајући. Управо на њих се и односи ова погодност бесплатног студирања.

Продекани овог Факултета обавестили су и да је квалитет студијских програма на основном смеру (учитељском) у потпуности усклађен са програмима учитељских и педагошких факултета у Србији и ЕУ, те да будући студенти могу да проведу део студија и на другим факултетима у земљи или иностранству јер ће им сви испити бити признати. Осим тога, сомборски Педагошки факултет спада у ред факултета чији је програм по обиму стручне праксе у самом врху у нашој земљи. Новину представља и увођење енглеског језика као изборног предмета, а студенти, после теста у Британском савету, који могу да полажу и у Сомбору, добијају могућност да предају енглески језик у нижим разредима основне школе. И нови смер библиотекар-информатичар омогућава свршеним студентима запошљавање у свим јавним или школским библиотекама, а смер дизајнера медија у образовању омогућава лиценцу за предаваче рачунарства и информатике у основним и средњим школама. Педагошки факултет управо завршава и акредитацију новог студијског програма трогодишњих струковних студија за смер струковни информатичар, које ће започети од нове школске године.

Осим основних студија, на овом факултету постоје и мастер и докторске студије за које тренутно постоји двоструко веће интересовање од студијских капацитета којима факултет тренутно располаже. (М.С.)

    Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова