РАЗМЕНА ИСКУСТАВА У ОБЛАСТИ ПОДРШКЕ РОМСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

 

У великој сали Регионалног едукативног центра у Сомбору, одржан је скуп на којем су представници државних институција, невладиних организација и заинтересованих група из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине, разменили искуства у области подршке ромској заједници. Представљенe су и активности и резултати Mобилног тима за инклузију Рома у Сомбору. Домаћин скупа био је град Сомбор, испред кога су своје послове, као и рад Градске управе представили: Ирина Бурка Парчетић, начелница Градске управе и Зоран Калањош, координатор за ромска питања Градске управе града Сомбора.

Према речима Зорана Калањоша, град Сомбор је један од 20 општина и градова у којима се спроводи пројекат „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“, вредан 4,8 милиона евра, који финансира Европска унија, а кога спроводи Мисија ОЕБС-а, као технички партнер, у Србији. Пројекат подржава унапређење положаја Рома кроз шест компоненти, и то: кроз сарадњу локалних самоуправа и невладиног сектора обезбеђује Ромима добијање личних докумената, приступ здравственим, образовним и услугама социјалне заштите. Формирање мобилних тимова је такође један од начина унапређењу положаја Рома, као и активно учешће организација цивилног друштва у спровођењу локалних акционих планова за Роме. Бољем положају ромског становништва доприносе и превентивни програми са циљем спречавања напуштања школовања, решавање стамбених проблема Рома изградњом помоћних објеката, легализацијом постојеће градње и пружањем материјалне помоћи и помоћ ромским предузетницима и Ромима приликом запошљавања.

Калањош је представио Мобилни тим за инклузију Рома у Сомбору, који је основало  Градско веће града Сомбора у марту 2014. године. Према Калањошевим речима Мобилни тим чине: координатор за ромска питања, педагошки асистент у настави, здравствени медијатор, представник Центра за социјални рад и представник Националне службе за запошљавање. Основни циљ мобилног тима јесте пружање подршке Ромима у остваривању права у области образовања, запошљавања, социјалне и здравствене заштите и запошљавања. Такође, тим организује посете ромским насељима и информише ромско становништво о актуелностима у граду, организује радионице.

После састанка, Калањош је са гостима обишао ромско насеље у Бачком Моноштору, где су се информисали о проблемима овог насеља, као и плановима за реализацију мера које предвиђа Локални акциони план за Роме и пројекат „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“.

Састанак је одржан 29. априла 2015. године.

ГРАДСКА УПРАВА СОМБОР-КООРДИНАТОР ЗА РОМСКА ПИТАЊА-ПОДРШКА РОМИМА

Ирина Бурка Парчетић, начелника Градске управе града Сомбора, укратко је, гостима из Македоније и Босне и Херцеговине, представила рад Градске управе града Сомбора. Она је говорила о томе како је дошло до формирања позиције Координатора за ромска питаља и о начинима којима целокупна Градска управа пружа координатору подршку у раду. Било је речи и о Локалном акционом плану за Роме, а Бурка Парчетић је посебно нагласила чињеницу да је град Сомбор издвојио 1,7 милиона динара у оквиру Локалног акционог плана за образовање. Та средства су усмерена за помоћ ромским породицима и њима се покривају трошкови превоза, смештаја и исхране ромских ученика и студената који се школују ван града Сомбора.

    Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова