СОМБОРСКИ МАЛИ ПОЈЦИ УЧЕСТВОВАЛИ НА ФЕСТИВАЛУ "ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА"

 

Дечија појачка група при храму Светог Великомученика Георгија из Сомбора је у суботу 2 маја, уочи празника Светог Владике Николаја, наступила на фестивалу “ Хорови међу фрескама“ у Београду.

Овај престижни фестивал духовне музике, који траје током целог месеца априла и почетком маја, организован је 21. пут, а покровитељ манифестације је патријарх српски Иринеј. Мали појци Светог Георгија су се са својим диригентом и вероучитељем Владом Ђурковићем представили програмом и композицијама о небеским силама, архангелима и ангелима. На почетку су отпојали васкршњи тропар у 6. гласу „Ангелскија сили“, потом велику  Херувимску песму у 1. гласу и велико Свјат из литургије Светог Василија Великог. Како је цео фестивал посвећен сећању на великог српског композитора Косту Манојловића, мали појци су на крају отпојали тропар Светом Јовану Крститељу, по запису овог комппозитора. Овај молски напев другог гласа он је записао у Пећи 1933. године и убацио у издање Великог појања Стевана Стојановића Мокрањца, чији је био приређивач. На самом крају мали појци су отпевали популарну композицију „Црвен цвете“, посвећену светињама Косова и Метохије.

Наступ у цркви Светог Саве на Врачару је био изузетно посећен и изазвао је веома повољне и добре критике и коментаре стручне и црквене јавности Београда, па су мали појци из Сомбора добили позив за још једно гостовање у Београду током јуна месеца. Поред Дечије појачке групе из Сомбора, на овој концертној вечери наступили су још и реномирани београдски хорови: „Мокрањац“ храма Светог Саве и камерни хор „Свети деспот Стефан Лазаревић“ којим је дириговао Предраг Миодраг.

Пре наступа, сомборски мали појци су се поклонили београдским светињама манастира Раковице, где су сахрањени наш патријарх Павле и патријарх Димитрије, као и манастира Ваведење на Топчидеру, где се налазе мошти Светог Доситеја митрополита загребачког.

    Ко је на мрежи: 44 гостију и нема пријављених чланова