ЈУЧЕ У СОМБОРУ ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ФИЛМА „ПОВРАТАК“

 

Прва клапа играног филма „Повратак“ снимљена је, 7. маја,  у Сомбору. Своје умеће пред камерама, првог дана снимања, показали су: Лазар Рајић, познати канадски глумац српског порекла, који је током 60-их година напустио Сомбор и градио каријеру на Западу, Радивоје Раша Буквић, глумац који је поникао у Сомбору, те Бора Ђорђевић, познати певач, фронтмен групе „Рибља чорба“. Поред њих, глумачку екипу чине бројни домаћи и глумци из САД-а, између осталих: Дубравка Мијатовић, Миодраг Мандић Манда, Ник Манкусо, Мајкл Паре, Џон Севиџ и други. Сценарио и режију потписује Предраг Јакшић, а продуцент је Миодраг Јакшић.

Испред града Сомбора, који је помогао продукцију филма, снимању прве клапе присуствовали су: Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора, Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и Душан Јовић, помоћник градоначелника Сомбора за културу и информисање.

- Идеја о снимању филма настала је када је написана књига о Лазару Рајићу. Миодраг Јакшић и Снежана Писарић Милић, аутори поменуте књиге, изнели су идеју о снимању филма симболичног назива „Повратак“. Нама, као граду културе, било је јасно и логично да прихватимо и подржимо такву идеју. Финансијска средства нису толико битна, колико је важна идеја да се сви људи који су отишли одавде и који су проносили име Сомбора и Србије, врате и буду уважени те да својим искуством помогну да ми овде будемо још бољи. Знате да је Сомбор град културе и наше опредељење јесте да се не одрекнемо културе јер се тако одричемо себе - рекао је градоначелник Тодоровић и захвалио се фимској екипи, глумцима и продукцији на томе што су одабрали Сомбор за место снимања филма.

Према речима Немање Сарача, члана Градског већа града Сомбора „овим филмом, као својеврсном културно-уметничком активношћу, град Сомбор биће враћен на међународну мапу културних места“.  

- Долазак ове интернационалне, а опет домаће фимске екипе, будући да у њој има доста Сомбораца, ће привући пажњу публике и медија. Ми ћемо, као добри домаћини показати традиционално гостопримство и надам се да ће се у Сомбору снимати још много филмова, играти представа и приређивати изложба – казао је Сарач.

Филм „Повратак“ је својеврсна психолошка студија испричана трилерским жанровским обрасцем о човеку који после 40 година долази у родни крај, у коме више нема никог свог. За њим, из Америке, долазе његови пријатељи не би ли га вратили назад, а мало село у Војводини постаје живо као никада до тада.

Прича истовремено говори о животу појединца у "туђој" земљи, али и о трагичној позицији припадника малог народа примораног да "велико" иностранство прихвата као једину алтернативу материјалном сиромаштву, не успевајући никада до краја да одагна сумњу да ће у очима "туђина" увек бити странац, а у очима "својих" онај који је отишао и заборавио.

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова