СИГУРНА КУЋА У СОМБОРУ - БАШТА ДОБРЕ НАДЕ

 

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, током боравка у Сомбору посетила је и Сигурну кућу, где се информисала о пластеничкој производњи, као начину економског оснаживања жена жртава насиља.

- Први пут да у једној Сигурној кући видим добру наду, башту добре наде и то је нешто што треба да заживи у свим сигурним кућама. У Србији недостају још најмање три сигурне куће, посебно са просторима где жене могу да се одморе, едукују и оснаже за будућност која је испред њих. Доћи у сигурну кућу не значи остати ту заувек, већ бити у њој неко време, а затим наставити живот на што нормалнији начин. Град Сомбор се показао као спреман да у том смислу помогне. Градоначелник са својим сарадницима и Центар за социјални рад су ме у то уверили, и верујем да ће они помоћи и подржати жене да након изласка из сигурне куће пронађу место где ће радити и наставити са својим животима – казала је Михајловић.

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић је казао да је посета Сигурној кући у Сомбору реализована да би се показало како се може помоћи женама жртвама насиља.

- Разговарајући са свим актерима дошли смо до идеја како локална самоуправа може да унапреди помоћ коју пружа својим суграђанкама,  које су тренутно овде. Ово је и један вид терапије који женама омогућава да преброде све оно са чиме се суочавају у свом животу и наставе даље, без освртања у прошлост – казао је Тодоровић.

Силвија Крањц, директорка Центра за социјални рад у Сомбору је навела да годишње у Сигурној кући у Сомбору борави 25 жена са децом, а да одлуку о смештају доносе Центар за социјални рад, тужилаштво и полиција.

- Сигурна кућа је дала прилику женама које су најрањивије у систему социјалне заштите наше државе, да стекну вештине и знања производње здраве хране и тако прехране себе и своју децу. Оно чему тежимо јесте да негујемо мировну културу, јер однос према жртвама насиља мора бити јасан и афирмативан. Ми не смемо допустити да те жене поново буду угрожене – навела је Крањц и додала да „смисао постојању сигурних кућа даје сазнање да  држава стоји иза свега, а насилници су људи који се боје система и државе“.

У посети Сигурној кући били су и и др Зоран Парчетић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Тамара Савовић, одборница у Скупштини града Сомбора, те Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92.

    Ко је на мрежи: 58 гостију и нема пријављених чланова