ХЕРЦЕГОВА НАГРАДА ФЕРНЦУ КОНТРИ

 

Џепно позориште „Берта Ференц“ у оквиру „Подунавских дана Јаноша Херцега“ одржаће помен поводом 106 година од рођења и 20 година од смрти Јаноша Херцега. Помен ће бити одржан на Великом католичком гробљу у Сомбору, у понедељак, 11. маја у 11 сати код гроба Јаноша Херцега.
Покровитељ манифестације „Подунавски дани Јаноша Херцега“ је Град Сомбор.

Херцегова награда Ференцу Контри

Жири (песникиња Моника Чик, критичар Јожеф Ј. Фекете, писац Ђула Фехер-Гоби, писац Золтан Шандор), који је именовало председништво Џепног позоришта "Берта Ференц" једногласно је донео одлуку да Књижевну награду „Херцег Јанош“ додели књижевнику Ференцу Контри.

Ференц Контра у својим делима континуирано приказује искуства везана за нашу регију. Полази из подравине којој се враћа после многих аустралијских, западно-европских излета, „добрим пером“ непрестано се крећући на граници туђине и завичаја гради своје приче око породичних легенди познатих из чувења. Поред дела инспирисаних фиктивним и личним искуствима, написао је и историју књижевности Мађара у Хрватској, које није ништа мање значајно од његових прозних радова.

Писање Ференца Контре креће се од од баладичног очувања традиције, преко суровог реализма до дубоко интелектуализоване прозе - наводи се у образложењу жирија.

    Ко је на мрежи: 107 гостију и нема пријављених чланова