НА ЕВИДЕНЦИЈИ НСЗ ЗАВРШИЛО 600 РАДНИКА ФАБРИКЕ АКУМУЛАТОРА

 

Након што је Привредни суд у Сомбору пре неколико дана прогласио стечај у некадашњој окосници привредног развоја овдашње средине, Фабрици акумулатора која послује у оквиру концерна “Хемофарм МБ”, ових дана је почело и пријављивање њених готово 600 запослених на евиденцију филијале Националне службе за запошљавање у највећем граду на западу Бачке.

Како наглашавају у фабричком Синдикату, евидентирање је планирано у групама од по двадесетак радника, а редослед преузимања документације ће бити организован по абецедном реду. Свим запосленим ће бити потребна важећа лична карта, док посебни услови важе за раднике који, због тешких услова рада, имају право на бенефицирани радни стаж. Они имају обавезу да приложе и додатни листинг који могу да преузму у локалној филијали Фонда за пензијско-инвалидско осигурање. Мада ће цео процеш потрајати неколико дана, кажу у синдикату, сви радници ће истовремено бити упућени на евиденцију НСЗ, иако још увек није тачно дефинисан датум до кога ће се овај посао обавити.

Фабрика акумулатора у Сомбору, која је широј јавности својевремено била позната по извозу чак 95 одсто своје производње на светска тржишта, пре свега захваљујући најчувенијем бренду, акумулаторским батеријама “Блек хорс”, налази се на челу неславне листе српских приватних предузећа рангираних по висини дуга. Како је недавно зваично саопштено у референтној институцији, Народној банци Србије, сомборска Фабрика акумулатора је непосредно пре проглашења стечаја дуговала чак 36,5 милиона евра, чиме је на чело поразне листе засела као једино предузеће чија динарска дуговања премашују фантастичне четири милијарде.

Привредни суд у Сомбору је стечај, након неколико одбијања предложених унапред припремљених планова реорганизације, у Фабрику акумулатора Сомбор, увео 4.маја и то на захтев једног од највећих поверилаца “Финдоместик банке”, а за стечајног управника је одређен Милорад Вељовић. Овом одлуком Привредног суда у Сомбору  уједно је почео да тече и тридесетодневни рок за пријаву свих обезбеђених и необезбеђених потраживања према фирми, како би се прво поверилачко рочиште могло одржати 29. јуна. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова