У ПРЕПАРАНДИЈИ ОДРЖАНА ТРИБИНА О УРОШУ НЕСТОРОВИЋУ

 

Поводом 250-годишњице рођења Уроша Несторовића (1765-1825), оснивача и првог управитеља сентандрејске и сомборске Српске учитељске школе (Препарандије), у здању Препарандије Педагошког факултета у Сомбору одржана је, у среду, 20. маја, трибина „Урош Несторовић – живот и дело“. О знаменитом српском просветитељу и педагогу, као и о времену у коме је деловао, говорили су проф. др Саша Марковић, наставник историје на Педагошком факултету и Милан Степановић, кустос здања сомборске Препарандије.

Говорећи о животопису Уроша Несторовића, Милан Степановић је закључио да су његов просветни рад и пионирска улога у осавремењивању српског школства били од највеће важности за српску просвету у Хабсбуршкој монархији у првој половини XIX столећа. Његове реформе, у којима се посебно истиче оснивање првих православних учитељских школа (препарандија), могле би да се назову и револуционарним, а на њима је српско школство било утемељено све до појаве др Ђорђа Натошевића, који је, пола столећа касније, наш просветни систем сасвим увео у савремене токове. Имајући у виду огромне тешкоће са којима је морао да се суочи и избори (непросвећеност, сиромаштво, неразумевање, супротстављање конзервативног црквеног клера, непостојање установа, недостатак школске литературе итд.), Уроша Несторовића можемо с правом да сматрамо за једну од кључних личности у напорима да се српско друштво у првој половини XIX века што више приближи цивилизацијским стандардима свог окружења, рекао је Степановић.

Др Саша Марковић говорио је о добу просветитељства, које у Срба, као идеја, није представљало отклон од хришћанства, као и о карактеру учитеља, преламању политичких утицаја кроз приступ образовања у Срба, односно борби између немачког и руског утицаја и концепција у просветним идејама, те о амбицијама Уроша Несторовића да утиче на српску културну и просветну средину, закључивши да је учитељ, по мерилима Несторовића, али и његових каснијих следбеника, требало да буде уравнотежени предавач и критичар сваког екстремизма, и то како националне уобразиље, тако и ниподаштавања српског националног идентитета. (М.С)

    Ко је на мрежи: 28 гостију и нема пријављених чланова