ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ МОНТАЖНИХ КУЋА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У СОМБОРУ

 

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, Милош Тержан, шеф програмске секције УНХЦР-а у Србији и Иван Георгинов, помоћник комесара Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, потписали су Уговор о сарадњи на изградњи шест монтажних кућа за породице смештене у колективном центру за избеглице у Алекси Шантићу.

Изградња кућа реализује се у оквирју пројекта „Подршка побољшању услова живота присилних миграната и затварању колективних центара“ који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији из претприступних фондова за 2012. годину.

После потписивања уговора градоначелник Сомбора Саша Тодоровић се захвалио финансијерима овог пројекта и изразио уверење  да ће се сарадња наставити у оквиру реализације других пројеката.

- Град је у својству инвеститора за шест монтажних кућа обезбедио грађевинско земљиште са комплетном инфраструктуром, а с обзиром да је Сомбор 90-их година поднео највећи терет у прихватању избеглих лица, овај начин помоћи овом слоју наших суграђана је  потребан. Ово је само један од начина на који Република Србија, локална самоупрва и УНХЦР брину о избеглим лицима и мигрантима. Већ смо потписали уговоре и започели изградњу 30 станова за избегла лица и десет станова за социјално угрожене породице и настојимо да дуплирамо наведене капацитете како би наши суграђани имали прилику за достојан живот у 21. веку – казао је градоначелник Тодоровић.

Представник Високог комесаријата за избеглице УН Милош Тержан, захвалио се локалној самоуправи и Комесаријату за избеглице и миграције на подршци у реализацији пројекта.

- Пројекат се реализује из претприступних фондова за 2012. годину и има за циљ затварање свих преосталих колективних центара у Србији и побољшање животних услова и интеграцију избеглих лица у локалну  - рекао је Тержан.

Иван Георгинов, помоћник комесара за избеглице и мигранте,  навео је податак да је од 2008. године до данас, у Сомбор имплементирано 30 милиона динара.

- Осам милиона динара су буџетска средства Републике Србије, а 22 милиона динара средства УНХЦР –а и претприступних фондова Европске уније, чији је удео у овим средствима већи – казао је Георгинов.  

У Алекси Шантићу, према уговору о сарадњи, пет кућа је намењено за породице избеглих лица, а једна за социјално угрожену породицу. Породице ће имати право коришћења кућа, без права откупа. Куће ће бити опремљене основном опремом и намештајем. Укупна вредност радова и опремања кућа износи 105.000 евра, а завршетак радова планиран је за средину 2015. године. Овај пројекат је део свеобухватног програма који финансира Европска унија подржавајући побољшање услова присилних миграната „За бољи живот“ у укупној вредности од 14,2 милиона евра.

Техничку и финансијску подршку, израду главног пројекта, постављање и опремање кућа обезбедиће УНХЦР у партнерству са оргнизацијом Визија.

Потписивању уговора присуствовали су и Борислав Станичков, председник Скупштине града Сомбора и Златко Милићевић, повереник повереништва Комесаријата за избеглице и миграције у Сомбору, те сарадници УНХЦР-а  и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

    Сродни чланци

    Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова