НЕДЕЉА ЋИРИЛИЦЕ ТРЕЋИ ПУТ У СОМБОРУ

 

Завичајно удружење Срба "Коријени" је и ове године обележило празник Светих Кирила и Методија - дан словенске писмености и културе манифестациом "Ћирилица пише срцем". Ова сада већ традиционална манифестација  "Коријена" из Сомбора рализована је у сарадњи са сомборским подружницама "Вукове задужбине", Друштва за српски језик и књижевност, Колом српских сестара и Градском библиотеком Сомбора.

Ове године "Ћирилица" је почела у четвртак 21. маја, доделом награда за најлепше ђачке свеске написане на ћирилици. Најлепше свеске на простору Западно-бачког округа су имали Вања Димитријевић из основне школе у Каравукову и Вук Капетан из Економско трговинске школе у Кули.

Током четвородневне манифестације у свечаној сали Српске читаонице и у сали дечијег одељења Градске библиотеке одржане су радионице о ћирилици за младе: "Разоткри тајнопис", "Најлепше речи српског језика", "Народне пословице и изреке"...  Стручни сарадници на радионицама су биле професорке српског језика и књижевности Александра Секулић и  Драгана Мандић из Куле, Наташа Миљановић из Шида, мр Маја Шегуљев и мр Миланка Убипарип из Београда и Снежана Клепић из Сомбора.

На радионицама је учествовало више од 200 сомборских ђака и двадесетак гостију "Коријена" и Сомбора - деце из Хрватске (Вуковара, Трпиње...) и Републике Српске (Власенице). Другог дана овогодишње манифестације, древну ћириличну писану традицију и културу Срба, сомборцима је приближила мр Миланка Убипарип, археограф Народне библиотеке Србије, кроз предавање "Почеци српске писмености". Истог дана током преподнева, на тргу Светог Ђорђа била је одржана промоција манифестације под називом "Потпиши се...". Током двосатне промоције дељени су флајери о ћирилици а више стотина сомбораца је својим ћириличним потписом изразило своју љубав ка нашем писму. Промоцији су присуствовали и београдски ученици основне школе "Војвода Степа" из Кумодража, њих више од стотину. Гости из иностранства упознали су лепоте града Сомбора и његову културну баштину захваљујући г Милету Војновићу, који их је провео кроз њега. Репринт издање ,након 150 година, часописа "Ковчежић" Вука Стефановића Караџића ђацима на радионицама је приближила Лидија Неранџић Чанда, кроз чувено Вуково излагање о Србима сва три закона.

Овогодишња манифестација "Ћирилица пише срцем" је завршена недељним излетом у Чонопљу и посетом етно кући и изложби "4 века трагова ћирилице у Сомбору". Координатори у раду манифестације били су мр Снежана Клепић и Влада Ђурковић, који поручују да је неговање Ћирило-Методијевске културне и духовне традиције један је од темеља савремене културе, традиције и духовности и нашег града Сомбора.

    Ко је на мрежи: 93 гостију и нема пријављених чланова