СОМБОРСКА БОЛНИЦА СЛАВИ 90 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА

 

Општа болница “Др Радивој Симоновић“ у Сомбору прославила је јуче 90 година од оснивања. На свечаној академији која је одржана у Народном позоришту у Сомбору приказана су три мини филма која су представила историјат, садашњост и визију будућности ове здравствене установе.

Прва болница у Сомбору саграђена је, усељена и отпочела са радом 1880. године. То је зграда на Апатинском путу.

Након Првог светског рата размишљало се о градњи нове веће болнице. Прилика за то указала се 1923. године. Тада је почела градња двоспратнице, на крају данашње Војвођанске улице, тада Бајске улице, по пројекту архитекте професора Рупела из Хамбурга, а према плановима инжењера Доке Поповића. Грађена је средствима које су Сомборци сакупили за венчање краља Александра и румунске принцезе Марије, јер се краљевски пар одрекао поклона у корист народног здравља. Пошто се тада родио краљевић Петар II, болница је пројектована у облику ћириличног слова П (Петар). Коначно, 24. маја 1925. године болница је свечано отворена под називом Болница краља Александра и краљице Марије.

„Данас је Општа болница „Др Радивој Симоновић“ Сомбор једина установа која обавља специјалистичко – консултативну и стационарну здравствену делатност на секундарном нивоу, са 732 болничке постеље, за подручје Западно-бачког округа. Запошљава  176  специјалиста – доктора медицине и 636 медицинских сестара и техничара у 20 области здравствене заштите односно специјалности, подељених у 8 служби. У складу са својом делатношћу Општа болница обавља и лечење оболелих у току дневног рада (дневна болница), као и палијативно збрињавање оболелих у терминалној фази болести и продужено болничко лечење и негу.“ рекла је проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију обраћајући се присутнима и додала да је у последњих седам година Покрајинска влада у ову болницу уложила око 300 милиона динара што у реконструкцију објекта, што у савремену медицинску опрему.

У 2014. години у Општој болници Сомбор хоспитализовано је 21.300 пацијената а у специјалистичким амбулантама прегледано 226.800 болесника.

Захваљујући преданом раду, утврђеним процедурама и стандардима, високом нивоу обављања медицинских услуга, савременим технологијама и инструментима Агенција за акредитацију здравствених установа Србије доделила је Сертификат чиме је Општа болница „Др Радивој Симоновић“ стекла акредитацију на период од три године, од јануара 2015. до јануара 2018. године.

ЊКВ престолонаследник Александар други Карађорђевић је изразио срећу и задовољство што он данас има прилику да настави оно што су његови баба и деда започели пре 90 година и позвао руководство болнице да се обрати Фондацији његове супруге за све што им треба, јер је принцеза Катарина, током тешких година, напорним радом обезбедила веома велике количине хуманитарне помоћи која је дистрибуирана широм бивше Југославије. Принцеза сматра да не постоје границе у патњи, као што не постоје ни разлике у раси и националности. Важна активност Фондације обухвата и прикупљање новца за медицинску опрему која се доставља бројним болницама.

Општа болница у Сомбору је у последњих десет година увела нове здравствене технологије као што су уградња безцементних протеза кука и узимање крви из пупчаника. Очекују се и дозволе за увођење здравствене технологије за обављање порођаја у епидуралној анестезији и увођење континуиране терапије заменом бубрежне функције код пацијената. Када је у питању катетеризација болница је добила дозволу за отварање сале и у току је едукација стручног кадра, набавка опреме и реконструкција простора.

У наредном периоду у плану је завршетак адаптације управне зграде, изградња система климатизације и вентилације у хируршком блоку као и замена свих лифтова у склопу Хируршког блока и изградња лифта и прилаз за инвалидна лица у згради Специјалистичких амбуланти.

Жеља руководства болнице јесте изградња нових зграда за потребе Одељења за неурологију и Одељења за плућне болести које су по плану и пројекту спојене са старим делом болнице као и са хируршким блоком. Овај пројекат подразумева набавку софистициране опреме попут апарата за магнетну резонанцу, набавку новог РТГ уређаја, опремања јединице за мождани удар и опремање јединице за катетеризацију.

    Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова