МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ НА СОМБОРСКОМ ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ

 

Педагошки факултет у Сомбору, у сарадњи са Издавачком кућом „Мала велика књига“ из Новог Сада, представио је у среду, 27. маја, фототипско издање најзначајнијег споменика српске средњовековне писмености, најлепшу и најстарију ћириличну рукописну књигу „Мирослављево јеванђеље“.

О настанку, судбини, културолошком и историјском значају ове књиге, која се од 2005. г. налази на УНЕСКО-вој листи „Памћење света“, говорили су њен овлашћен промотер Радмило Мулић, најстарији новосадски књижар, као и наставници Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић, уједно и један од продекана факултета, као и проф. др Саша Марковић.

Осим тога, пред посетиоцима који су испунили амфитеатар Педагошког факултета налазила су се и два фототипска примерка Мирослављевог јеванђеља. Онај старији, који представља прво издање ове рукописне књиге, а штампан је 1897. г. у Бечу у 300 примерака, о трошку српског краља Александра, који је један примерак, почетком 1898. године, поклонио тадашњој сомборској Српској учитељској школи – Препарандији, а други је савремено фототипско издање, штампано такође у малом тиражу од 299 примерака, у Јужноафричкој Републици, које по својој раскошној лепоти представља верну слику изворног Мирослављевог јеванђеља.

Уједно је приказан и документарни филм „У почетку беше реч“ у режији Бошка Саковића, чији је наратор глумац Предраг Мики Манојловић, а за који је музику написао Кики Лесандрић. Филм прати историјски пут Мирослављевог јеванђеља. Уз филм, промотери књиге приредили су, на десет паноа, и изложбу пратећих фотографија „Пут Мирослављевог јеванђеља“, која је дарована сомборском Педагошком факултету.

Сомбор је један од десетак градова у нашој земљи у коме је представљен програм о Мирослављевом јеванђељу, који је, нешто раније, већ представљен у Лондону, Оксфорду, Паризу, Франкфурту, Загребу, Бањалуци, Новом Саду и другим градовима. 

М. С.

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова