НСЗ СОМБОР ПОМАЖЕ МАТУРАНТИМА У ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА

 

Национална служба за запошљавање позива ученике завршних разреда основних и средњих школа да дођу у најближу Филијалу НСЗ и информишу се о образовним профилима  средњих стручних школа и факултета, као и о потребама тржишта рада, како би лакше и квалитетније донели своју прву професионалну одлуку о избору будућег занимања.

Од наших саветника за планирање каријере мали и велики матуранти добиће све информације и стручну помоћ у прављењу плана развоја своје каријере, у складу са перспективама запошљавања и индивидуалним знањима, вештинама, способностима и интересовањима. Професионално саветовање у вези са планирањем каријере обавља се у НСЗ индивидуално, на основу личног захтева и заказаног термина.

У Филијалама НСЗ будућим средњошколцима на располагању су штампана и интерактивна верзија „Водича за основце“. Упитници у овом Водичу помоћи ће ученицима да размисле о себи, својим способностима и интересовањима за поједине групе занимања. Ту су и основни појмови о свету рада и образовања, информације о врстама школа, могућим грешкама, кратки описи бројних занимања и савети за правилно планирање каријере, а ученици се могу упознати и са старим занатима и неким занимањима будућности.

Игрица „Каријерно путовање“ намењена је ученицима виших разреда основне школе како би се на на време упознали  са доступним занимањима и средњим школама. На забаван начин млади упознају  своја интересовања  и  разматрају различите каријерне могућности.  Игра пружа опис доминантних интересовања и кратке описе образовних профила средњег стручног образовања који одговарају тим интересовањима. И ова игрица је такође доступна на сајту НСЗ.

Информатор „Шта да учим, шта да радим“ садржи актуелне и ажуриране информације о образовним профилима, средњим школама, наставним плановима, као и кратке описе занимања. Намењен је ученицима осмог разреда који у процесу планирања каријере праве избор у вези са средњим стручним и општим образовањем, као и стручњацима, родитељима и свима који деци пружају подршку у процесу целоживотног каријерног развоја.

Водич, игрица и информатор доступни су на сајту НСЗ: www.nsz.gov.rs или преко линка: www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs.

    Ко је на мрежи: 80 гостију и нема пријављених чланова