ПОВОДОМ ДАНА ПОЛИЦИЈЕ НАГРАЂЕНИ ПОЛИЦИЈСКИ СЛУЖБЕНИЦИ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У СОМБОРУ

Поводом Дана полиције и Дана Министарства унутрашњих послова, као и славе Министарства, јуче су у Сомбору заслужним полицијским службеницима уручени ручни сатови и захвалнице, а у недељу је на Тргу Светог тројства приређена изложба опреме и наоружања Полицијске управе у Сомбору.

Заслужним полицијским службеницима, награде су уручили градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и начелник Полицијске управе Сомбор Саша Дмитрашиновић.

Ручни сат и захвалница су уручени Браниславу Гутовићу, главном полицијском инспектору Одељења за ванредне ситуације, Ренати Рајчањи, вишем полицијском инспектору Одељења саобраћајне полиције и Игору Раденковићу, полицијском нареднику Одељења полиције.

Захвалницама су награђени: самостални полицијски инспектор Раде Фундук (Одељење саобраћајне полиције), полицијски наредник Радован Милошевић (Одељење криминалистичке полиције), млађи полицијски наредник I класе Душанка Новковић (Одсек пограничне полиције, за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима), полицајац Владимир Јовин (Одељење полиције) и виши референт Бранка Чортан (Одсек за управне послове).

Обраћајући се награђеним службеницима полиције, али и комплетној Полицијском управи у Сомбору градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је свима честитала Дан полиције и Дан МУП-а, и изразила задовољство изванредном сарадњом коју град Сомбор и ПУ остварују.

- Моје задовољство је утолико веће што према оценама Министарства унутрашњих послова имамо једну од најбољих Полицијских управа у Србији. Рад полиције је изузетно важан и значајан у једној заједници и сваком друштву. Ни у најмирнијим временима полиција не може да не ради. Полиција, односно ви обављајући ваш посао, стварате предуслове да бисмо сви заједно живели, стварали и радили, казала је Голубовић и истакла значај рада полиције у контексту привлачења инвеститора и отварања нових радних места.

- Као  локална самоуправа се боримо за нова радна места, за веће плате, инвеститоре и укупан економски развој. У том контексту питање безбедности је једно од најзначајнијих питања. Ми стварамо повољне услове и повољан амбијент за стране инвеститоре да би улагали своја средства и да би сви од тога имали већу корист. Услов да инвеститори дођу јесте њихова лична безбедност, безбедност њихове имовине, објеката. Отуда је анализа стања локалне самоуправе, када је безбедност у питању,  један од кључних фактора због којег ће се они одлучити да ли ће или неће доћи у једну локалну самоуправу, навела је Голубовић и истакла да локална самоуправа и Полицијска управа сарађују у свим сегментима, било да је реч о обезбеђивању реда када се одржавају манифестације, реконструишу саобраћајнице, у области малолетничке делинквенције и решавању мигрантске кризе.

Начелник ПУ Сомбор Саша Дмитрашиновић, захвалио се на заједничком обележавању Дана полиције као дана из херојске прошлости.

- Прошлост нам служи за понос, али ми сагледавамо себе у садашњем времену и будућности. Себе видимо као професионалну службу која је спремна да одговори свим изазовима времена у којем живимо и службу која себе доживљава као истински сервис свих грађана. Последњих неколико година МУП и ПУ у Сомбору константно бележе смањење броја извршених кривичних дела, тако да је у Сомбору око два одсто мањи број кривичних дела у односу на претходну годину. Посебно је значајно да није дошло до експанзије најтежих кривичних, нити других дела, казао је Дмитрашиновић и навео да је у области привреде број расветљених кривичних дела већи за десет одсто, а ПУ у сарадњи са МУП-ом и колегама из региона се посебно посветила спречавању кријумчарења опојних дрога.

- Очували смо стабилан ред и мир и у овој области бележимо смањење прекршаја за око 24 одсто, повећана је безбедност и у области саобраћаја, казао је, осим осталог, Дмитрашиновић и подсетио присутне на све колеге, полицијске службенике који су вршећи свој посао погинули или страдали.

Дан полиције и Дан МУП-а се прославља на Духове, у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија на Духове (Тројице) одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур –чесме, као и наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

Сродни чланци

Ко је на мрежи: 69 гостију и нема пријављених чланова