ГИТАРИСТКИЊА ИЗ СОМБОРА ВАЛЕНТИНА КРЕМПАТИЋ, НАЈБОЉА НА ТАКМИЧЕЊУ У ИТАЛИЈИ

 

Валентина Кремпатић (15) из Сомбора је у конкуренцији 18 такмичара освојила прво место на Међународном такмичењу гитариста “Енрико Меркатали”, одржаном у Италији.

Валентина је са четири године почела да пева у дечјем хору “Цицибан”, а са осам да похађа одсек гитаре. Од прошле године је ђак београдске музичке школе “Јосип Славенски”.

До сада је имала више од тридесетак наступа у земљи и иностранству, освојила је многобројне награде, двострука је добитница и покрајинске награде за младе таленте Војводине.

- Награда у Италији ми много значи јер је то такмичење европског ранга и била сам у конкуренцији са гитаристима који су две године старији од мене. Велику подршку пружили су ми родитељи и мој професора у класи Ненад Кондић. Италија је земља музике и тамо инспирација лебди у ваздуху, а сцена магично делује на музичаре - прича Валентина, која је на бројним путовањима упознала многе познате светске гитаристе.

- Незаборавно је познанство са Пепе Ромером, Ренатом Самуелијем, Павелом Стеидлом, Давидом Павловићем, Вером Огризовић и другима - објашњава Валентина, додајући да су јој омиљени композитори Мануел Марија Понсе, Аугустин Баријас, Душан Богдановић.

- Свакодневни вежбам између четири и седам сати. Музичка школа је захтевна, али ја обожавам гитару и срећна сам што сам у Београду и што могу да посећујем концерте које волим.

Валентина је одрастала у породици у којој су сви музичари аматери. Отац Зоран свира кларинет, а мајка Анита клавир. Обоје свирају у Градском народном оркестру “Споменар”, а деветогодишњи брат Филип гитару у познатим “Шареним вокалима”.

- У нашој кући музика је свуда око нас и у нама. Свирамо аматерски, али се професионално односимо према музици и зато смо сви поносни на Валентинин наступ у Италији који је одушевио све чланове жирија - каже Зоран Кремпатић. (Блиц)

    Ко је на мрежи: 23 гостију и нема пријављених чланова