РАДНИЦИ "БОРЕЛИЈА" ПРОТЕСТОВАЛИ ИСПРЕД ЖУПАНИЈЕ

 

Око 300 незадовољних радника сомборске фабрике обуће "Борели", иначе друштвеног предузећа у реструктурирању, је три сата протестовало испред Скупштине града Сомбора, тражећи од надлежних државних институција, Агенције за приватизацију, Министарства финансија, објављивање јавног позива за продају предузећа, како оно не би доспело у стечај.

- Желимо да, већ ко зна по који пут, укажемо надлежнима да нам је учињена неправда, да затражимо да нас држава заштити од поверилаца, и да се коначно објави јавни позив за продају - изјавио је Стипан Езгета, председник Самосталног синката у "Борелију".

Он је устврдио да су запослени таоци сукцесије између Србије и Хрватске, која се већ годинама не решава.

- Тражимо да се фирма заштити од поверилаца и да се објави јавни позив, који је донело Министарство привреде. Имамо потенцијалних купаца, али нам је предложено да идемо у стечај, па да радници добију социјални програм, а ми то не прихватамо, јер још радимо и желимо да производимо, а купаца имамо - категоричан је Езгета.

"Борели" запошљава око 500 радника, у производњи је њих 350, а рачун фирме је блокиран у износу од 57 милиона динара, од чега је 30 милиона код Војвођанске банке, а остатак чине дугови Пореској управи. На протесту се захтевала заштита фирме од поверилаца, јер су од 31. маја дозвољена извршења над средствима предузећа.

"Борели", иако производња тече непрекидно, а постоје и купци, није доспео на списак предузећа заштићених до коначне продаје.

Запослени у "Борелију" траже да им се обрати и градоначелник Саша Тодоровић и објасни шта је локална самоуправа урадила да би помогла фабрици обуће у вези са приватизацијом и очувањем радних места. Уручили су му писани захтев. (Вечерње новости)

    Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова