ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВЕНИ ХОР ИЗ СОМБОРА ОБЕЛЕЖИО XX ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

 

У години када се обележава 150. годишњица смрти композитора Корнелија Станковића и 100 година од смрти композитора Исидора Бајића, Сомбор прославља неколико значајних музичких јубилеја: 135 година од оснивања Српске црквене певачке дружине (данашњег Сомборског певачког друштва) и 20 година од оснивања Српског православног црквеног хора „Св.цар Константин и царица Јелена“.

У суботу 06. јуна у организацији Српске православне црквене општине сомборске, у храму Св. Великомученика Георгија у Сомбору одржана је пета по реду Смотра црквених хорова Епархије бачке, овог пута поводом 20 година од оснивања хора.

На смотри је учествовао Црквени хор „Свети Роман Мелод“ из Суботице којим диригује Драгана Николић, Црквени хор „Свети Георгије“ из Бечеја којим диригује Сенка Смајловић, Црквени хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева којим диригује Милица Степановић Баба-Милкић, Дечија појачка група при храму Св. Великомученика Георгија у Сомбору, коју води Влада Ђурковић и домаћин смотре, Црквени хор „Свети Цар Костантин и царица Јелена“ којим диригује Милан Радишић.

Смотра је отпочела Вечерњом службом коју је служио протонамесник Александар Лазић, а настављена је наизменичним представљањем хорова. На програму су била дела богате православне хорске традиције Срба (композиције Корнелија Станковића, Стевана Ст. Мокрањца, Јосифа Маринковића, Косте Манојловића, Исидора Бајића, Марка Тајчевића и Миодрага Говедарице), Руса (композиције Димитрија Бортњанског, Петра Динева, Николаја Кедрова, Митрополита Илариона Алфејева, игумана Силуана Туманова и монахиње Јулијане Денисова) као и стари црквени напеви Руса, Бугара  и Срба који се ретко изводе на нашим просторима.  

На крају смотре, архијерејски намесник сомборски, презвитер Саво Николић се захвалио гостима којима је поделио захвалнице и нагласио да овакви догађаји имају за циљ да нас утврде у вери и укрепе молитвено. У нади да ће се и у будућности хорови састајати у нашем граду, учесници су смотру завршили заједничким појањем "Многаја љета".

У недељу Свих Отаца, 07. јуна 2015. године у Храму Св. великомученика Георгија у Сомбору, Светом Литургијом је началствовао протонамесник Александар Лазић уз саслужење протојереја-ставрофора Љубисава Аџића, пезнионисаног свештеника из Ваљева и презвитера Бранислава Шијачића.  Здружени црквени хорови из Сомбора и Ваљева су саборно отпојали Свету Евхаристију.

Организацију смотре су помогли град Сомбор, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Министарство правде Републике Србије.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова