МОГУЋА ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СОМБОРА И ЖУПАНИЈЕ БАЧ-КИШКУН

 

На иницијативу Шандора Рауша (Rausch Sandor), потпредседника жупаније Бач-Кишкун у Мађарској, у понедељак, 8. јуна, у Мадарашу, одржан је састанак коме су присуствовали представници пограничних насеља Каћмар (Katymár), Бачалмаш (Bácsalmás) и Мадараш (Madaras). Испред града Сомбора скупу су присуствовали Атила Прибила, помоћник градоначелника града Сомбора за месну самоуправу и Милан Ракас, помоћник градоначелника града Сомбора за економски развој, а присутни су били и Етелка Пектер испед МЗ „Станишић“ те Марко Гундић и Моника Дробина испред МЗ „Риђица“.

Тема састанка било је успостављање контаката између насеља са обе стране границе и утврђивање постојећих потенцијала за привредну, културну и туристичку сарадњу. Природна особеност ове регије огледа се у постојању специфичног земљишта, тзв. „жуте земље“, која је јединствена у Европи. Према речима учесника скупа, на територији Мађарске налази се око 30 хектара такве земље, док се у Србији налази преко 130 хектара. Специфичност ове геолошке регије састоји се у томе што она представља јединствени екосистем на коме расту посебне биљне врсте, као што су шафран, ирис, дивљи лан. Са друге стране „жута земља“ због свог специфичног састава, није погодна за земљорадњу, те као таква није интересантна пољопривредницима и остављена је за испашу стоке. На иницијативу пограничних насеља у Мађарској и тамошње стручне јавности, велики део од поменутих 30 хектара је стављен под заштиту државе што је омогућило детаљано археолошко и геолошко испитивање тог земљишта чиме су откривени фосилних остаци мамута, као и трагови некадашњег римског пута и војних објеката.

„Будући да су погранична места и у Мађарској и у Србији економски девастирана, интерес обе државе мора бити сарадња, заштита животног окружења и унапређење услова за живот у свим насељима. То је могуће само кроз заједничку сарадњу и наступ пред европским ИПА фондовима. Србија је земља кандидат за чланство у Европској Унији, док је Мађарска чланица ЕУ, што је чињеница коју треба искористити.“ – речено је, између осталог на одржаном скупу.

Састанак у Мадарашу био је само први у низу састанака, који су планирани за наредни период, а који би испитали све потенцијале за сарадњу између пограничних насеља. Пре свега, могуће је повезати сва села бициклистичким стазама и рестаурацијом објеката у јавном власништву створити капацитете за смештај туриста, чиме би се отпочело са промовисањем ове регије и привлачењем интереса шире јавности. Поред тога, постоје планови и идеје за изградњу музеја на отвореном, као и бројни други предлози. Наредни састанак одржаће се у Сомбору, крајем јуна.

    Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова