МАНИФЕСТАЦИЈА „СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ“ ДРУГИ ПУТ У СОМБОРУ

 

Манифестација „Србија у ритму Европе“ одржана је протеклог петка у Сомбору. Након освојеног другог места прошле године, деца основних и средњих школа са територије града Сомбора, такмичила су са својим вршњацима из 25 градова и општина за пролаз у финале, које ће се одржати у Крушевцу, граду који је протекле године освојио прво место и тако обезбедио улогу домаћина.

Програм је започео окупљањем ученика нижих разреда Основне школе „Никола Вукићевић“ на платоу испред Жупаније, након чега је уследио дефиле Улицом краља Петра првог до Трга светог Тројства, где је, пред великим бројем родитеља и суграђана и одржано само такмичење. Ученици су током дефилеа носили заставе Србије и Финске, чија амбасада је ове године покровитељ такмичења „Србија у ритму Европе“.

На почетку званичног програма учесницима и окупљеним грађанима обратили су се Немања Сарач, члан Градског већа града Сомбора за област културе и Игор Карадаревић, извршни директор манифестације „Србија у ритму Европе“.

Поред самих такмичара, Сомборцима се сплетом народних игара представило ГКУД „Раванград“.

Манифестација “Србија у ритму Европе” намењена је деци у основним и средњим школама а осмишљена је у складу са Европском повељом о учешћу младих у животу на општинском и регионалном нивоу, Белом књигом ЕУ о младима, Националном стратегијом за младе Републике Србије и Акционим планом политике за младе у Војводини. Циљ манифестације је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Србији, промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовање људских права, различитости, сарадње и доживотног учења. Манифестација је предвиђена за групу до 300 деце из основних и средњих школа у сваком граду. У оквиру програма манифестације, организују се бесплатне едукације за децу која су саставни део манифестације.

    Ко је на мрежи: 90 гостију и нема пријављених чланова