У СОМБОРУ ПРИВЕДЕНО 15 ПОЛИЦАЈАЦА, НАЧЕЛНИК ХАПСИО ПО СПИСКУ

 

У згради Полицијске управе у Сомбору у недељу су стављене лисице на руке петнаесторици припадника Граничне полиције који су били ангажовани на обезбеђењу граничног прелаза према Мађарској - Бачки Брег! Према сазнањима листа “Новости”, приведени полицајци се сумњиче за злоупотребу положаја и учествовање у коруптивним радњама. Незванично, осумњичени су да су, “несавесно вршећи службу, омогућавали илегалним емигрантима да нелегално прелазе државну границу према Мађарској”.

МУП Србије се до сада није се оглашавао поводом овог хапшења. Незванично, “Новости” сазнају да је хапшење директно извршио начелник Управе граничне полиције Миленко Божовић, уз асистенцију жандармерије која је због ове акције стигла у Сомбор.

Извори овог листа сведоче да је стављање лисица корумпираним полицајцима у згради полицијске станице у овом граду личило на добро изрежиран филм.

- Полицајаци запослени на обезбеђењу граничног прелаза Бачки Брег позвани су претходно на радни састанак са начелником Управе граничне полиције. Пошто су полицајци ушли у зграду, жандармерија је блокирала станицу, а начелник Божовић је отворио састанак читајући списак од 15 имена полицајаца. “Прочитанима” су лисице стављали жандарми док су ухапшени били више него шокирани - наводи наш саговорник.

У недељу поподне сви приведени полицајци пребачени су у Тужилаштво за организовани криминал у Београду. Цела акција изведена је муњевито, а шокирани су били и полицајци који раде у Полицијској управи у Сомбору. С обзиром на то да испостава Пограничне полиције којој припада и пункт Бачки Брег организацино није део ПУ Сомбор, већ је директно подређен једном од ресора МУП у Београду, о детаљима хапшења 15 пограничних полицајаца у тој управи у недељу није било могуће сазнати више детаља. Колеге полицајаци из Сомбора нису хтели да причају шта се заправо збивало у згради станице, правдајући се “да нису из исте јединице”.

Међутим, ни у самом Бачком Брегу, ни у општини Сомбор којој то погранично село територијално припада, вест о хапшењу, међутим, није изазвала изненађење, напротив. Да би то могло да се деси говори се, наиме, већ дуже времена, а ова акција привођења повезује се са својевременом суспензијом Владимира Цуцића, помоћника командира испоставе Пограничне полиције која обухвата и Бачки Брег.

- Цуцић је суспендован пре годину и по дана и против њега је унутар МУП покренут поступак. У међувремену, у испостави вршено је више унутрашњих контрола, али је, изгледа, све решавано “унутар куће”. Из овог би се могло схватити да је држава коначно решила да корупцији у пограничној полицији стане на пут - каже извор “Новости” добро упућен у збивања на овом делу српско-мађарске границе.

КОНТРОЛИШУ ОСОБЕ И ДОКУМЕНТА

О каквим злоупотребама је тачно реч и зашто су приведени полицајци још се не зна. Улога Пограничне полиције је, иначе, строго дефинисана. Њени припадници су на прелазима задужени искључиво за контролу особа и докумената, док је промет робе у строгој надлежности цариника. (Вечерње новости)

    Сродни чланци

    Ко је на мрежи: 87 гостију и нема пријављених чланова