ВИКЕНД У ЗНАКУ СЛАМАРСКО-СЛИКАРСКЕ КОЛОНИЈЕ И СПОРТСКИХ СУСРЕТА

 

IX сламарско-сликарска колонија, у организацији УГ „Буњевачко коло“, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине и уз подршку Града Сомбора, одржана је 12. и 13. јуна у Сомбору. Први дан је колоније одржан у просторијама Удружења, где се окупило 15 сламарки из Сомбора и Суботице, а том приликом размењена су искуства, која су од значаја за неговање овог вида примењене уметности.

Други дан сламарско-сликарске колоније одржан је на салашу ЗЗ „Раванград“ и салашу господина Ивана Бошњака у Градини. Сламаркама су се придружили и сликари из Суботице, Црвенке, Пивница и Сомбора, чији је овогодишњи селектор био сомборски уметник Саша Ловренов. Настала су уметничка дела инспирисана салашарским амбијентом и равницом која га окружује. Присутни су имали прилику да чују занимљиво предавање професорке Марије Бојанин, о светом Антуну, који се, према грегоријанском календару, прославља 13. јуна. За уметнике је организована и вожња фијакерима од салаша до салаша, како би утисак био потпун.

Истовремено, одвијали су се и „Светоантунски спортски сусрети“, на којим су снаге одмериле екипе салашарских насеља из околине Сомбора у фудбалу и шаху, а најуспешнији такмичари и екипе награђени су пехарима и дипломама. Према речима Јосипа Парчетића, једног од организатора спортских сусрета, оваква манифестација је потребна салашарима и она полако прелази у традицију.

Фото: Дак

IX сламарско-сликарској колонији и „Светоантунским спортским сусретима“ присуствовали су и др Зоран Парчетић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Дејан Парчетић, председник УГ „Буњевачко коло“, мр Ђуро Бошњак, почасни председник УГ „Буњевачко коло“, као и бројни чланови Управног одбора УГ „Буњевачко коло“. В.К.

Ко је на мрежи: 126 гостију и нема пријављених чланова