У СОМБОРУ И ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ

 

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, који се обележава 14. јуна у Сали колегијума Градске управе града Сомбора, др Зоран Парчетић, члан Градског већа града Сомбора за област здравствeне и социјалне заштите, Биљана Клипа, секретар Црвеног крста Сомбор, др Марија Гутовић, начелница службе за трансфузију крви у Општој болници „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору   и добровољни даваоци крви промовисали су ову хуману активност.  

- Сви  добро знамо да хуманост нема цену. Драго ми је што видим позната лица, како старија тако и млађа. То је оно што ми даје наду да ће цела ова прича око добровљаног давалаштва крви трајати и даље. Сви ви, својим племенитим гестом дајете део себе и пружате неком шансу да сутра настави живот, да се радује са својом породицом и својом децом. То нема цену. Једино што ми можемо урадити јесте да вам се захвалимо. Хвала вам што спашавате животе – рекао је др Парчетић.

Марија Гутовић се захвалила Градској управи на гостопримству и свим давацоцима на хуманости коју показују према другима.

- Сви наши даваоци су хумани људи и они долазе да дају крв било по позиву, било по својој жељи. У првих пет месеци прикупили смо 898 јединица крви у Сомбору и имамо 65 људи који су први пут дали крв. Одзив је био велики, поготово у средњим школама. Општа болница „Др Радивој Симоновић“, која покрива Западнобачки округ има годишње потребе од 4.000 јединица крви, док се прикупи око 5.000 јединица крви, што значи да успевамо да подмиримо све потребе - казала је др Гутовић.

Светски дан добровољних давалаца крви обележен је 13. јуна и у кампу Црвеног крста у Бачком Моноштору, својеврсном ликовном колонијом.

Биљана Клипа се, у име сомборског Црвеног крста, захвалила свим добровољним даваоцима крви.

- Позвала бих све  суграђане да се одазову позивима, нарочито у летњим месецима, када је број даваоца мањи због годишњих одмора. За наредне месеце припремамо низ посебних активности, о којима ћемо јавност правовремено обавестити казала је Биљна Клипа и захвалила се и Градској управи града Сомбора на свесрдној помоћи и разумевању.

    Ко је на мрежи: 61 гостију и нема пријављених чланова