ОБЈАВЉЕНА ИМЕНА УХАПШЕНИХ ПОЛИЦАЈАЦА И ЦАРИНИКА СА ПРЕЛАЗА БАЧКИ БРЕГ

 

Припадници Министарства унутрашњих послова Сектора унутрашње контроле, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и уз асистенцију Управе царина, Дирекције полиције и Сектора за информационе технологије, ухапсили су 29 полицијских службеника, девет царинских службеника и једног грађанина због примања и давања мита. У току је њихово саслушање.

Тужилац за организавани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да су у току саслушања осумњичених против којих је полиција поднела кривичну пријаву због сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и примање мита.

Полиција је, против ухапшених, поднела кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал, због постојања основа сумње да су, у претходних 15 месеци, извршили више кривичних дела: удруживање ради вршења кривичних дела, примање мита, злоупотреба службеног положаја и давање мита.

Осумњичени полицајци и цариници, у дужем временском периоду, на подручју граничног прелаза Бачки брег и места Бачки брег код Сомбора, као чланови организоване криминалне групе, нису у току своје смене предузимали мере из своје надлежности и спречавали кријумчарење и друга кривична дела, већ су као организована криминална група прибављали новац за себе и узимали поклоне за чланове групе.

Сумња се да су они у периоду од марта 2014. до половине јуна 2015. године од већег броја лица приликом преласка државне границе захтевали и примали новчане и робне поклоне како би им омогућили кријумчарење робе преко државне границе, увоз робе без плаћања царине, прелазак границе без евидентирања у личним документима и друге незаконите услуге.

Полицијска акција је спроведена у координацији са Националном службом за заштиту МУП-а Мађарске. Овом акцијом спречено је кријумчарење акцизних производа у земље ЕУ и злоупотреба безвизног режима за држављане Републике Србије, оверавањем или неоверавањем путних исправа, уз присуство или без присуства имаоца путних исправа.

Полицијски службеници Сектора унутрашње контроле настављају са мерама и активностима по овом предмету, а у циљу сузбијања коруптивних кривичних дела полицијских службеника.

Ради се о 29 полицијских службеника припадника пограничне полиције који су били радно ангажовани на граничном прелазу Бачки брег: Горану Фуртули, Бранку Милошевићу, Предрагу Мацановићу, Душану Корици, Горану Гаћеши, Мирку Чортану, Маринку Чортану, Милану Миловановићу, Милораду Тишми, Срђану Рајачићу, Мирославу Белагићу.

Реч је и о Бојану Мраовићу, Данилу Пејовићу, Срдјану Стојкову, Синиши Квргићу, Давору Мишковићу, Сањи Диздар, Сави Шубашићу, Срдјану Тошићу, Данијелу Лукићу, Предрагу Глогињи, Властимиру Крстићу, Милану Тркуљи, Милораду Чекеришу, Николи Чепићу, Чеди Палалићу и Душици Перовић.

Такође, приведено је девет царинских службеника са истог граничног прелаза: Рената Продан, Душко Божић, Љубомир Ковачевић, Владимир Докмановић, Надј Нандор, Александар Марков, Салаји Јосип, Драгаш Војо и Зоран Штајн као и власница трговинске радње Аница Терзић, рекао је Радисављевић у саопштењу. (Блиц)

  • Igor Volf

    Написано: 2015-06-23 09:03:05

    A sta ja sa odgovornoscu uprave u upravnikom Carinarnice Sombor,gde je odgovornost za koordinaciju gde se ko stavlja na koju poziciju,zasto je to zaobidjeno i ovako "znacajnoj" akciji u danasnjoj eri kamera sto policijskih sto carinskih
    Licno ispred uprave bih se pozvao takodje na odgovornost moralnu i profesiolnu i podneo ostavku kao upravnik....,ali...?????? dr.sci.def Igor Volf

    Одговори на коментар

Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова