СОМБОРСКИ ДОМ ВОЈСКЕ "НА ПОПУСТУ"! ПОЧЕТНА ЦЕНА 1.631.165 ЕВРА

 

Републичка дирекција за имовину расписала је оглас ради отуђења непокретности које нису неопходне за функционисање Војске Србије, а међу понуђеном војном заоставштином налази се и сомборски Дом војске, који је нешто старијим Сомборцима још увек у сећању као „Дом ЈНА“. Војни комплекс Клуба војске на Венцу Радомира Путника састоји се из приземља, два спрата и поткровља укупне површине 4.195 квадратних метара. На продају је понуђен и метални киоск, површине 23, куглана од 247, односно летња позорница површине 69 квадрата, тако да укупна површина објеката понуђених на продају износи 4.544 квадратна метра.

Клуб Војске је понуђен на продају по сниженој почетној купопродајној цени, у износу од 1.631.165 евра у динарској противвредности по средњем званичном курсу НБС, пише у позиву, пошто евидентно није успела прва, прошлогодишња продаја објекта који је многим старијим Сомборцима остао у лепом сећању као једно важно место друштвеног и културног живота града. Ту је деценијама радио највећи биоскоп, одвијале су се културно-уметничке манифестације, а памте се игранке у великој башти која се такође нашла „на добошу“.

Приликом првог оглашавања продаје Дома војске у Сомбору, у децембру прошле године, понуђач, односно Војска Србије, је као почетну цену одредила нешто преко два милиона евра, што је очигледно било превише за евентуално заинтересоване. Међу онима који су показали интерес је била и локална самоуправа, чији је први човек, градоначелник Саша Тодоровић, тада изјавио да је град начелно заинтересован за овај импресивни, али одавно запуштени и руинирани објекат.

Ова начелна, а очигледно до сада нереализована намера варошких власти је била иницирана бројним „пројектима“, који су подразумевали другачију намену импресивног здања на самом ободу пешачке зоне. Предлози су варирали од оног да се уз помоћ овдашњег Педагошког факултета у Сомбору отвори још нека државна високошколска установа, како би у догледно време колевка српске нововековне писмености постала универзитетски центар, па све до оног да се у зграду Дома војске пресели градска администрација и овдашња Полицијска управа. Тиме би њихово данашње седиште, здање Скупштине града, познатије као Жупанија, у потпуности променило намену и као један од заштићених споменика културе служило за репрезентативне и догађаје културе.

У првобитном, децембарском, позиву за продају војне имовине нашло се места и за некадашњу касарну „Народни херој Радивој Ћирпанов“, која се налази одмах поред болничког комплекса „Др Радивој Симоновић“, али и поред најава да би овај објекат могао да претрпи преправке не би ли и он постао медицинска установа, све је остало само на плановима.

Планови за аеродром

Сомборци су заинтересовани и за судбину некадашњег војног аеродрома на пола пута до Апатина, за који се деценијама уназад протежу нереални планови о прерастању садашње базе Првог центра за обуку Војске Србије у цивилну путничку и карго ваздушну луку. Последњи трачак наде да би се нешто од планова о цивилном аеродрому могло и остварити, дала је недавно републичка министарка саобраћаја Зорана Михајловић, која је приликом посете Сомбору потврдила да је о том проблему разговарала са градоначелником Тодоровићем, те да би и сомборски, сада искључиво спортски, аеродром могао да уђе у Јавно предузеће „Аеродроми Србије“, чије је формирање неколико пута у протеклих годину дана најављивала као потпуно извесно. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова