ЖЕТВА У СОМБОРСКОМ АТАРУ ПРИ КРАЈУ – РЕКОРДНИ ПРИНОСИ МЕРКАНТИЛНЕ ПШЕНИЦЕ

 

Жетва се ближи крају и од укупно 18.650 хектара под семенском и меркантилном пшеницом, јечмом, ражи и осталим стрним житима, жетва је обављена на 16.343 хектара.

Пок меркантилном пшеницом било је укупно 13.838 хектара, а жетва је обављена на 85 одсто површина, односно на 12.262 хектара. Просечан принос је износио 6,5 тона по хектару, а на појединим парцелама остварен је рекордан род. Тако је на житним пољима ПП „Бездан“ АД у Бездану, на 603 хектара остварен род од 8,6 т/ ха, а на огледном пољу Пољопривредне стручне службе „Сомбор“ принос је преко 10 тона.

Владимир Сабадош, директор ПСС „Сомбор“ рекордне приносе на појединим парцелама објашњава „добрим склопом падавина, роком сетве, сортним материјалом  и применом агротехничких мера“.

Члан Градског већа за пољопривреду, рурални развој и заштиту животне средине Зоран Милер каже да је реч рекордима какви нису остварени последњих 15-ак година.

- Очигледно да пољопривредни произвођачи примењују добре агротехничке мере и да су се определили за добре сортименте у сарадњи са Пољопривредном стручном службом. Када би пољопривредни произвођачи ушли у закуп државног пољопривредног земљишта у агротехничким роковима, приноси би, уз примену агротехничкх мера, били још већи – каже Милер.

Према подацима Одсека за план и статистику, јечам је пожњевен на 2.494, од укупно 2.730 хектара, а просечан принос је износио 5,7 т/ха. Жетва уљане репице је завршена, а просечан принос на 412 хектара износио је 3,3 т/ха.

    Ко је на мрежи: 78 гостију и нема пријављених чланова