НИЈЕ СВЕ У НОВЦУ! ВОЛОНТЕРСКИ ПРОЈЕКАТ "РУСИЈА У СРЦУ СОМБОРА" ОКУПИО ЧЕТРДЕСЕТАК МАЛИШАНА

 

У недељу, 12 јула, на Петровдан, изложбом плаката о Русији, у сали Српске православне црквене општине Сомбор завршен је програм за децу "Русија у срцу Сомбора", који је организовало Завичајно удружење Срба "Коријени". Полазници програма активног распуста "Коријена", од Видовдана до Петровдана су развијали своје вештине дружећи се, учећи, певајући, али и веслајући у кајацима по сомборском каналу. Циљ овог програма је реедукација деце у животним вештинама кроз које би требали да науче да препознају сличности и разлике између народа и квалитетније вреднују сопоствене али и друге, да развијају критичко размишљање и да формирају ставове, те да развијају физичке вештине и спретност.

Програм активног распуста је обухватао часове руског језика и часове о руској култури, народу и држави, који су реализовани у сали Српске православне црквене општине у Сомбору, која је пружила материјалну и техничку подршку у реализацији овог програма. Помоћ у раду су пружили и чланови сомборског Друштва Српско-Руског пријатељства, а часове руског језика је држала професорка Живодарка Крстић, која је као искусан просветни радник на врло вешт начин оспособила дацу за основну комуникацију на руском и упознала их са главним карактеристикама руског језика.

- Програм је био бесплатан за сву децу, а није подржан ни по једном конкурсу нити финансиран од било које организације, наводи Влада Ђурковић, главни координатор. Он је истакао да се програм темељи на волонтерском раду, доброј вољи предавача, полазника и њихових пријатеља а развијаће се и након његовог краја, јер постоји снажна добра воља деце да наставе своје усавршавање и рад.

У програму "Русија у срцу Сомбора" је учествовало преко четрдесет ђака основних и средњих школа, а полазници су присуствовали и предавању јереја Бранислава Шијачића "Вера у Бога у Новом завету". Током манифестације, готово сваког дана након вечерњег богослужења, у сали Црквене општине су организоване пројекције филмова, опера, балета и документарних руских филмова а помоћ око избора појединих пројекција је пружио господин Бошко Јелачић.

- Ако бич пуца на крају а покољења дела суде, онда су главни печат целог програма били и остали дечији осмеси а посебно на завршном излету, једног незаборавног "руског" лета, на каналу у Сомбору, тамо иза штранда, рекао је Влада Ђурковић.

    Ко је на мрежи: 35 гостију и нема пријављених чланова