"ВЕЛИКИМ СКОКОМ", У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПСКОГ АМАЗОНА

 

WWF (Светски фонд за природу) заједно са својим партнерима обележио је Дан „европског Амазона” заједничким скоком неколико хиљада људи у Србији, Хрватској, Мађарској, Словенији и Аустрији. Широм будућег UNESCO прекограничног резервата биосфере „Мура-Драва-Дунав“ симболичним скоком у реке показан је значај иницијативе за чисте реке и здраве речне екосистеме.

„Верујем да природне вредности река Дунава, Драве и  Муре имају велики потенцијал да приближе земље које резерват биосфере обухвата, а чија заштита захтева велику локалну подршку и ангажовање људи у свим земљама у којима се протеже резерват.  Речни екосистеми којим ће се управљати на одржив начин допринеће и економском развоју региона. Такође, сматрам да је, сада већ традиционални, Велики скок одлична иницијатива која пружа људима нова сазнања о значају река, као и да оживљава природну везу између нас и река”, изјавила је Душка Димовић, директорка WWF програма у Србији и подсетила да је дуж Дунава у последњих 150 година уништено 80 одсто природних влажних подручја, као биолошки најпродуктивнијих станишта. Последице су вишеструке, међу њима су смањење популација риба, нарушавање станишта која насељавају бројне врсте биљака и животиња, погоршање квалитета вода, као и смањење површина влажних станишта које су природни резервоари и значајно ублажавају утицај поплавних вода.

Познат као „европски Амазон“, будуц́и UNESCO прекогранични резерват биосфере којим ће заједно управљати државе Србија, Мађарска, Хрватска, Словенија и Аустрија, постаће прво  заштиц́ено подручје у свету које обувата пет земаља и највеће у Европи. На овом подручју реке Мура, Драва и Дунав формирају 700 километара дуг зелени појас који ће се састојати од преко 13 заштићених подручја која повезују скоро милион хектара једног од најважнијих речних система у Европи.

Дан „европског Амазона“ обележава се од 2013. године, а сам датум, 14. јул, изабран је у спомен на Мартина Шнајдера Јакобија из организације ЕуроНатур, зачетника идеје о прекограничном резервату биосфере.

Дан посвећен природи и људима будућег UNESCO прекограничног резервата биосфере „Мура-Драва-Дунав“ обележен је низом едукативних и спортских активности у Сомбору на Великом бачком каналу, а најмлађи посетиоци имали су прилику да учествују у едукативним радионицама које је WWF припремио за њих.

    Ко је на мрежи: 65 гостију и нема пријављених чланова